Bogdan Glăvan: Despre autonomie cu mânie şi, mai ales, cu ignoranţă - Bloguri economice

sâmbătă, 18 iulie 2009

Bogdan Glăvan: Despre autonomie cu mânie şi, mai ales, cu ignoranţă

Preşedintele Băsescu a vorbit astăzi despre descentralizare şi autonomie. De la bun început aş vrea să spun că simpatizez fără rezerve cu ideea, hulită de unii, potrivit căreia avem nevoie de aceeaşi autonomie şi la Caracal şi la Odorheiu Secuiesc. Dincolo de această idee însă, descentralizarea promovată teoretic de preşedinte este o formă fără fond, pur şi simplu vorbăraie, care merită cu vârf şi îndesat reacţia etnicilor maghiari.

În fond, reforma de care vorbeşte preşedintele şi cu care ne-a mai „ameninţat” şi Emil Boc doar mimează descentralizarea. Sunt convins că, dacă, politicienii ar fi dorit cu adevărat descentralizarea administraţiei publice, ar fi pronunţat acest lucru la Caracal sau Tulcea, nu la Tuşnad. Faptul că Băsescu a ales să atace subiectul tocmai într-un loc în care publicul pretinde de mult timp autonomie locală, arată cât de departe de intenţiile sale reale este lucrul despre care vorbeşte.

Concret, guvernul Boc ne-a oferit acum câteva luni mai multe repere pentru a înţelege ce urmăresc de fapt autorităţile cu „descentralizarea”. Marele “merit” al reformei propuse este că va duce la feudalizarea României prin creşterea puterii baronilor locali, la creşterea cheltuielilor publice prin dezvoltarea de instituţii paralele şi suprapunerea atribuţiilor acestora (de genul, poliţie comunitară – poliţie naţională), la creşterea iresponsabilităţii guvernanţilor şi, dacă vă place sintagma, la accentuarea deficitului democratic.

“Descentralizarea” va duce la multiplicarea bisericuţelor şi a corupţiei; piramida naţională a corupţiei va fi înlocuită de piramidele locale – sau, mai degrabă, vor coexista toate pentru propăşirea birocraţiei române.
Ce fel de autonomie este aceea în care autorităţile locale „manageruiesc” fondurile alocate de la Bucureşti? Ce fel de descentralizare este aceea în care autorităţile locale sunt condamnate să execute programele de cheltuieli planificate la centru – de pildă, prin legea salarizării UNICE a bugetarilor? Să nu ne lăsăm păcăliţi, reforma propusă nu are decât scopul de a cosmetiza funcţionarea administraţiei. Se vor scoate în afara „bilanţului” nişte „pasive” – poliţie, şcoli, spitale (după un model patentat de alţii, mai demult) – guvernul va fi mai curat şi mai uscat… şi atât. Câtă vreme povara administraţiei publice cade în egală măsură pe umerii tuturor cetăţenilor, nu putem vorbi de autonomie sau descentralizare. Este o contradicţie în termeni.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Bogdan Glăvan

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP