Cristian Orgonaş: Americanii dărâmă parţial 50 de oraşe pentru a evita falimentul acestora - Bloguri economice

sâmbătă, 25 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Americanii dărâmă parţial 50 de oraşe pentru a evita falimentul acestora

Datorita crizei, multe dintre orasele “muncitoresti” alte SUA se confrunta cu deficite bugetare uriase, printre acestea aflandu-se aglomeratii urbane celebre ca Detroit, Philadelphia, Pittsburgh, Baltimore si Memphis.

In orasul Flint, situat la aproximativ 100km de Detroit, a inceput un interesant experiment prin care se incearca salvarea acestei localitati de la faliment. Odata sediu central al GM, Flint a devenit acum o ruina, numarul angajatilor GM care mai lucreaza aici reducandu-se de la 79.000 la 8000, ceea ce a facut ca populatia orasului sa se injumatateasca, somajul sa ajunga la 20%, iar zone intregi sa ramana nelocuite sau in paragina.

Cum in lipsa incasarilor la buget, autoritatile locale se indreapta cu pasi repezi spre faliment, trezorierul zonei administrative din care face parte si acest oras, a venit cu ideea de a reduce dimensiunile orasului cu 40% prin daramarea efectiva a unor cartiere, iar zonele respective sa fie redate naturii.

Cel putin cateva mii de cladiri vor fi daramate complet, iar acest exemplu se vrea extins la scara nationala. S-a facut si un studiu pe aceasta tema, identificandu-se 50 de orase care s-ar preta la o asemenea abordare.

Mai multe detalii aici si aici.

Ideea este ca prin micsorarea dimensiunilor aglomerarilor urbane, acestea devin mai viabile din punct de vedere economic. Invata si americanii ca nu tot ce este mare este si bun.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP