Cristian Orgonaş: Cât de mult se va deprecia leul până la sfârşitul anului? - Bloguri economice

marți, 21 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Cât de mult se va deprecia leul până la sfârşitul anului?

De o vreme incoace, dezinteresat sau nu, tot mai multi analisti ne anunta ca la toamna vom asista la un colaps al monedei nationale care, potrivit acestora, va depasi nivelul de 4.5-4.6 lei/euro, unii urcand chiar stacheta la 4.7-4.8.

Dupa ce am scapat de sperietoarea numita “deficit extern”, acum aceste predictii sunt justificate de catre cei care le fac prin deteriorarea activitatii economice, relaxarea politicii BNR si agravarea deficitului bugetar. Sa vedem cine si ce predictii face.

Pe langa rolul activ pe care il are in piata valutara, ING este cunoscuta pentru acuratetea previziunilor pe care le face - la inceputul lunii februarie, ING a prognozat un curs de 4.5-4.6 lei/euro pentru sfarsitul primului semestru - in realitate, cursul a incheiat primele 6 luni la 4.2. Acum, aceeasi banca prognozeaza 4.5 lei/euro pentru sfarsitul anului.

Dupa vanzarea Rompetrol, domnul Patriciu sta pe un munte de bani si asteapta ca pretul activelor sa scada pentru a cumpara ieftin, deci prorocirile dansului legate de dezastrul economiei romanesti sunt oarecum interesate, vezi actiunile sale pe piata imobiliara, cand a decis sa investeasca desi cu putin timp inainte, a declarat ca preturile se vor prabusi. Domnul Patriciu spune ca leul se va devaloriza pana la 4.7-4.8.

Exista insa si prognoze ceva mai optimiste prin comparatie cu cele ale ING si ale domnului Patriciu: Citi si Raiffeissen cred ca leul va ajunge la 4.1 la sfarsitul anului, Unicredit prognozeaza 4.3 iar prognoza Erste se invarte in jurul aceleiasi cifre. Ma intreb care a fost formula de calcul a celor de la Citi si Raiffeissen si care a fost cea a celor de la ING de le-a dat rezultate atat de diferite.

Luand in considerare predictiile facute de catre analisti in ultimii doi ani (atat cele de curs, cat si cele legate de evolutia PIB), vedem ca acestea au fost in cele mai multe cazuri pe langa, iar motivele nu sunt neaparat legate de incompetenta acestora, cat mai ales de cauzele care genereaza miscarea leului fata de valute, in principal fata de euro, si de viteza cu care datele la nivel macro se schimba dramatic de la o luna la alta.

Daca intr-o economie asezata, cursul valutar reflecta mersul activitatii economice, in Romania cursul valutar evolueaza mai ales in functie de interesele speculatorilor si de interventiile BNR. Tocmai din aceasta cauza, in acest moment a face predictii legate de curs pe un orizont de timp mai mare de 2-3 luni se dovedeste de cele mai multe ori un sport extrem, iar daca o nimeresti cu predictiile ori esti geniu, ori intamplarea a facut ca cifrele sa iasa bine.

Cum va evolua cursul in lunile urmatoare? Speculatorii pe curs - multi dintre acestia fiind banci respectabile - vor incerca sa profite de conjunctura economica nefavorabila pentru a forta deprecierea leului, fara sa le pese de consecintele economice pe care le genereaza o asemenea actiune, iar BNR va incerca sa calmeze situatia, nu stiu daca va reusi sau nu. Ideea este ca nu putem discuta despre o depreciere a leului de 10%+ fara sa luam in considerare faptul ca BNR nu ageeaza deloc o asemenea evolutie. Sa nu uitam ca in toamna trecuta, speculatorii s-au ars atunci cand au incercat sa duca leul acolo unde nu a vrut BNR.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP