Cristian Orgonaş: Cât îşi mai permite statul român să menţină impozitul pe proprietate la un nivel atât de mic? - Bloguri economice

luni, 27 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Cât îşi mai permite statul român să menţină impozitul pe proprietate la un nivel atât de mic?

Romania este tara cu cetateni bogati, care insa traiesc in saracie. Datorita cresterii preturilor in sectorul imobiliar dincolo de orice calcul economic, o mare parte dintre proprietari s-au vazut in situatia de a detine unul sau mai multe imobile in valoare de zeci sau sute de mii de euro, pentru care insa platesc la stat sume foarte mici drept impozit.

Caz real - in Timisoara, pentru un apartament cu trei camere ce valoreaza pe piata aproximativ 60.000 de euro, s-a platit anul trecut un impozit de 140 de lei (38 de euro la cursul de anul trecut), respectiv 0.06% din valoarea locuintei, iar pentru o casa evaluata la peste 150.000 de euro, impozitul a fost de aproximativ 150 de euro, adica maxim 0.1% din valoare.

Cat pierde statul prin subimpozitarea locuintelor? Conform ultimului raport BNR (detalii aici), averea imobiliara a populatiei se cifreaza la aproximativ 220 miliarde de euro. Daca aplicam un impozit anual de 1%, statul ar colecta 2.2 miliarde de euro. Daca impozitul mediu ar fi de doar 0.5%, s-ar colecta la buget peste 1 miliard de euro, si asta doar de la persoanele fizice.

Cum impozitul mediu in Romania nu depaseste (in cel mai fericit caz ) 0.1% din valoarea reala a locuintei, rezulta ca la bugetul central si la cele locale se incaseaza maxim 2-300 de milioane de euro pe an de la persoanele fizice, la care se adauga impozitul platit de persoanele juridice.

Stim ca in Romania, procentul celor care stau in locuinta personala este de 96%, cel mai mare din Europa si prin urmare, dintr-un anumit punct de vedere ii inteleg pe guvernanti - cel care va decide marirea semnificativa a impozitului pe proprietate se sinucide din punct de vedere politic. Insa la fel de bine, inteleg ca situatia nu mai poate continua prea mult in aceeasi directie.

Ce se intampla la altii? In SUA, impozitul mediu anual se invarte in jurul a 1% din valoarea de piata a locuintei, in Austria taxa stabilita la nivel federal este de 0.2% din valoarea locuintei la care se adauga taxele locale ce pot creste taxa federala cu pana la 500%, in Germania se plateste anual o taxa de aprox 1.5% din valoarea estimata a imobilului, iar in Italia se plateste intre 0.5 si 0.6% (sursa: saptamana financiara).

Cu alte cuvinte, preturile din marile orase ale Romaniei rivalizeaza cu cele din orasele vestice, insa impozitele pe proprietate sunt de cateva ori sau chiar zeci de ori mai mici. In plus, si aceste impozite se aplica la valori ale locuintelor neactualizate de ani de zile.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP