Cristian Orgonaş: CNP: se pare că în 2020 vom trăi ceva mai bine - Bloguri economice

joi, 23 iulie 2009

Cristian Orgonaş: CNP: se pare că în 2020 vom trăi ceva mai bine

Comisia Nationala de Prognoza isi justifica existenta publicand de cateva ori pe an niste proiectii macroeconomice care sunt constant infirmate de realitate. Ieri a fost lansata colectia de cifre primavara-vara, iar din tabelele prezentate intelegem ca vom trai din ce in ce mai bine, bineinteles dupa ce vom trece de criza.

Conform calculelor CNP, economia romaneasca va evolua in felul urmator:

- In 2020, PIB-ul va ajunge la 300 miliarde de euro, respectiv 14.500 euro/cap de locuitor, in crestere cu 140% fata de 2009, ritmul mediu anual de crestere fiind de 4-5%.

- Salariul mediu brut lunar se va dubla in urmatorii 12 ani, ajungand la 871 euro, ceea ce inseamna ca nu vom mai “pupa” noi cresteri anuale de 15-20% asa cum s-a intamplat pana de curand.

- Exporturile vor creste de la 28.4 miliarde in acest an, la 73.9 miliarde in 2020, insa vom avea un deficit permanent al balantei comerciale.

- Leul se va aprecia in urmatorii ani, urmand ca la inceputul lui 2014 sa il transformam in euro la un curs de schimb de 4.07.

Luand in considerare datele istorice, vedem ca aceste previziuni au fost constant pe langa obiect. La fel de bine, Institutul National de Meteorologie si Hidrologie poate calcula cum va fi vremea peste doi ani, fara sa se insele prea mult.

Inteleg ca avem nevoie de niste date macroeconomice calculate pe termen lung, insa nu ar strica sa stim si noi ce metodologie foloseste CNP si pe ce se bazeaza cand face astfel de calcule. Oricum, cifrele arata ca viitorul suna relativ bine.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP