Cristian Orgonaş: Emil Boc ne indeamnă să combatem criza prin cumpărarea de produse fabricate in România - Bloguri economice

vineri, 17 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Emil Boc ne indeamnă să combatem criza prin cumpărarea de produse fabricate in România

Aflat intr-o vizita de lucru la o fabrica de mezeluri, premierul Emil Boc a declarat ieri ca romanii ar face bine sa ajute economia nationala prin cumpararea zilnica sau macar saptamanala a unor produse fabricate in Romania.

Cu ceva timp in urma, atunci cand criza economica era la inceput, si dl Basescu a facut apel la patriotismul nostru, lansand un indemn similar celebrului “Buy American”, indemn care in Romania nu prea a prins daca luam in considerare ponderea produselor din import in consumul populatiei.

Putem urma sfatul premierului? In lanturile de hypermarketuri, peste 70% din produsele existente pe rafturi sunt din import, de produse electronice fabricate in RO nici nu poate fi vorba, industria textila nu produce decat in lohn si doar pentru export, Dacia acopera nevoia de deplasare de la punctul A la punctul B si atat, iar companiile romanesti care ofera produse cu un bun raport pret/calitate sunt extrem de rare.

In cele mai multe cazuri, produsele romanesti fie sunt de calitate insa au un pret foarte mare, fie sunt ieftine insa in cazul acestora, calitatea nu reprezinta altceva decat o notiune abstracta, pe care nimeni nu o baga in seama.

Buy American a avut succesul pe care l-a avut pentru ca americanii au putut substitui produsele importate din Japonia, Germania sau China, cu cele produse in SUA. Buy Romanian nu poate fi un succes atat timp cat firmele romanesti nu ofera alternative viabile la produsele importate.

In aceste conditii, desi cred ca de data aceasta dl Boc nu a spus o prostie iar eu as vrea sa fiu patriot si sa pun umarul la iesirea Romaniei din criza prin cumpararea unor produse authotone, nu prea am de unde alege.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP