Cristian Orgonaş: Indicele Big Mac pentru 2009 - Bloguri economice

miercuri, 22 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Indicele Big Mac pentru 2009

Euro este o moneda puternic supraevaluata in raport cu dolarul, potrivit celebrului indice Big Mac, calculat de revista The Economist si publicat in urma cu doar cateva zile.

Acest indice se bazeaza pe teoria paritatii puterii de cumparare (PPP), ceea ce inseamna ca in principiu, cursurile valutare ar trebui sa se ajusteze in asa fel incat pretul unui Big Mac sa fie acelasi oriunde in lume.

Pentru a intelege mai bine cum se calculeaza acest index, sa luam exemplul Romaniei, desi tara noastra nu face parte din studiul The Economist: la noi, un Big Mac costa 8 lei (nu mananc asa ceva insa am sunat ieri la Mc Donald`s sa intreb cat costa), iar in SUA $3.57. Daca impartim pretul de vanzare al acestui produs in RO la cel din SUA, ajungem la un raport de 2.24 intre leu si dolar. Conform teoriei PPP, leul pare puternic subevaluat din moment ce cursul oficial este de 2.98.

Luand drept reper zona Euro, aici un Big Mac costa 3.31 euro, de unde rezulta un raport de 2.4 intre pretul din RO si cel din Euroland. Comparativ cu cursul oficial de 4.2, leul ar trebui sa se aprecieze foarte puternic pentru a egaliza preturile.

Click pe tabelul de mai jos pentru a vedea cum stau monedele altor tari comparativ cu dolarul.

cfn905


Astfel, vedem ca euro este supraevaluat fata de dolar cu 29%, rata considerata “normala” fiind de 1.08 dolari/euro, francul elvetian si monedele tarilor nordice sunt de asemenea puternic supraevaluate (coroana norvegiana cu 72%!!), in timp ce monedele tarilor din Asia sunt puternic subevaluate fata de dolar.

Dincolo insa de exotismul unor asemenea concluzii bazate pe comparatiile preturilor unui produs ce a devenit un simbol al Americii, nu putem lua de bune aceste cifre atat timp cat costurile de productie ale unui Big Mac nu sunt aceleasi peste tot - nu putem compara Romania cu SUA cand vine vorba despre costul fortei de munca sau al chiriilor, ca sa nu mai vorbim despre o comparatie China-SUA din acelasi punct de vedere.

Trebuie remarcat totusi ca forintul maghiar si coroana ceha par a fi corect evaluate comparativ cu dolarul, in timp ce zlotul polonez este subevaluat cu 33%.

Personal, mi-ar surade in momentul asta un curs de 2.4 lei pentru un euro.

via

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP