Cristian Orgonaş: Prima Casă - un “succes” care întrece şi cele mai pesimiste aşteptări - Bloguri economice

joi, 23 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Prima Casă - un “succes” care întrece şi cele mai pesimiste aşteptări

“Doua saptamani au trecut de la lansarea cu succes a programului Prima Casa si conform asteptarilor, inca din primele zile, romanii s-au prezentat cu noaptea in cap in fata sediilor bancilor, au facut liste de ordine si au asteptat deschiderea agentiilor bancare pentru a isi depune dosarele in scopul contractarii unui credit ipotecar.

Nu se stie sigur cate credite au fost deja acordate, insa conform estimarilor noastre, numarul acestora depaseste cateva mii, alte mii de dosare asteptand sa fie aprobate. Bancherii sunt de parere ca plafonul de un miliard de euro se va termina in maxim doua luni, deci daca nu va grabiti, veti pierde aceasta excelenta oportunitate de a avea casa dumneavoastra, obtinuta doar prin depunerea unui avans de 5% si luand in credit la o dobanda extrem de mica. “

In mintea Guvernului si a speculantilor care incearca acum sa scape de apartamente, cam asa ar fi trebuit sa sune relatarea unui reporter TV aflat “la fata locului”, adica in mijlocului puhoiului de romani interesati de acest program.

In realitate insa, lucrurile stau cu totul altfel - pana marti, doar 11 romani si-au luat prima casa, iar unele dintre bancile care au anuntat ca intra in acest program s-au razgandit sau stramba din nas, cerand modificarea regulilor.

Mai mult, vedem ca Guvernul a fost generos permitand bancilor sa practice un plafon maxim al dobanzii la creditele in euro de Euribor + 4%, din moment ce ING a anuntat aruncarea pe piata a unui credit ipotecar la o dobanda de 5.5%, similara cu cele din Prima Casa desi statul nu garanteaza nimic.

Avand in vedere ca la nivelul tarii exista deja 11 clienti, aceasta cerere suplimentara a influentat toata piata astfel ca preturile apartamentelor au sarit cu 10%, sa vedem ce parere vor avea urmatorii 100 de clienti carora li se vor aproba dosarele in urmatoarele saptamani, probabil ca proprietarii isi freaca mainile de bucurie si se gandesc sa mai adauge inca 10% la pret, data fiind cererea peste asteptari.

Redevenind seriosi insa, se adevereste ceea ce multi au sustinut inca de la lansarea acestui program - desi poate genera anumite rezultate, Prima Casa nu va fi un succes atat timp cat situatia economica este instabila, numarul somerilor creste, trendul preturilor este descendent, iar cresterea euribor va duce la majorarea semnificativa a ratelor in urmatorii ani.

In ultimii ani, trendul puternic crescator al preturilor a facut ca multi romani sa se grabeasca sa isi cumpere o locuinta pentru ca preturile cresteau de la o luna la alta, trendul fiind astfel alimentat in mod inconstient chiar de catre cumparatori.

Acum preturile scad, iar efectul pervers este ca potentialii clienti se afla intr-o stare de asteptare - de ce sa cumpar acum cand luna viitoare va fi mai ieftin? Daca esti proprietar si vrei sa vinzi, trebuie sa il faci pe client sa creada ca ceea ce tu incerci sa ii vinzi este un chilipir, insa acum romanii sunt ceva mai greu de prostit.

Desi este greu ca dupa doar doua saptamani sa catalogam acest program drept un esec, este clar ca nu va fi un succes pe masura asteptarilor celor care l-au initiat. Discutam din nou peste inca doua saptamani, numaratoarea clientilor continua.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP