Cristian Orgonaş: Sub-primii clienţi ai programului Prima Casă - Bloguri economice

duminică, 12 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Sub-primii clienţi ai programului Prima Casă

Fiind ceva mai ocupat la mijlocul acestei saptamani, nu am gasit timpul necesar pentru a scrie despre Laura si Stefan Avram, primii clienti ai programului Prima Casa. A scris insa despre asta Manole.

Din cate am inteles primul cuplu de “Prima casa” are niste venituri nete în jur de 2600 de lei, adica un pic peste 600 de euro, si rata a iesit de 307 euro (adica aproximativ 1300 de lei, jumatate din venituri). Sa gandim nitel si sa ne transportam intr-o ipotetica situatie viitoare. Un scenariu asa si asa, nu excesiv de pesimist: Euribor 3,5% si 1 euro = 4,75 lei. Nu are rost sa insistam, dar rata ar ajunge cam… 1850 de lei. Adica 71% din veniturile tanarului cuplu. Acum, daca scenariul se duce in balarii si mai mult - Euribor 4,5%, 1 euro = 5 lei - rata ar ajunge aproape 2200 de lei, respectiv 85% din venit.


Desi am dubii serioase ca leul se va devaloriza pana la un nivel de 4.7 - 5 lei/euro, cresterea euribor in perioada urmatoare este sigura, ceea ce va duce la cresterea ratei cu valori semnificative. Cum veniturile familiei Avram se situeaza sub 3000 de lei pe luna (cam mici pentru doi ingineri), o crestere a ratei cu 20-30% le-ar lasa in mana mai putin de 700 de lei de persoana, bani cu care nu poti trai in Bucuresti.

In plus, cu un venit net pe familie de 6-700 de euro, acestia au cumparat un apartament care valoreaza de 7 ori venitul lor anual. Spre comparatie, in tarile dezvoltate (SUA, UK, Canada) media istorica a raportului “pret locuinta/venit pe familie” se situeaza intre 3 si 4, de unde rezulta ca familia Avram a cumparat scump, un apartament pe care de fapt nu si-l permiteau.

Desi un grad de indatorare in jurul a 50% poate parea ok la prima vedere, una este sa ai o rata de 1000 de euro/luna la un venit pe familie de 2000 de euro, si alta este sa platesti 300 din 600. In primul caz, poti face fata usor la o crestere a ratei, in al doilea caz insa, orice crestere te poate duce la faliment.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP