Cristian Orgonaş: Tichetele de sănătate - plătim mult pentru servicii proaste - Bloguri economice

vineri, 3 iulie 2009

Cristian Orgonaş: Tichetele de sănătate - plătim mult pentru servicii proaste

Din toamna, in Romania serviciile medicale vor fi platite prin intermediul unor tichete de sanatate, mai multe detalii aici.

Contributia anuala individuala va fi de maxim 600 ron, totalul sumei suplimentare care va ajunge astfel in sistem fiind de 160 milioane de euro pe an. Din punctul de vedere al Ministerului Sanatatii, aceste tichete ar trebui sa contribuie la eliminarea spagilor de care in prezent sunt conditionate unele acte medicale.

In principiu, ideea este buna insa in Romania ideile bune costa scump, mult mai scump decat in alte tari:

In cazul unor servicii standard, tarifele propuse de catre Ministerul Sanatatii pentru contribuabilii romani sunt mai mari sau mult mai mari, in unele cazuri, decat în tarile din vecinatate…

Astfel, daca în Romania consultatia în ambulatoriu va costa 10 lei, adica aproape 2,5 euro, în Ungaria acelasi serviciu costa 1,2 euro. Si în Cehia tariful este mai mic, respectiv 2 euro, iar în Croatia acesta este de 1,5 euro. De asemenea, diferente exista si în ceea ce priveste ziua de spitalizare, care în Romania este de 2,5 euro, în Cehia de 2 euro, în Ungaria de 1,2 Euro, în Estonia de 1,5 euro. sursa: capital.ro


Cu alte cuvinte, platim mai mult decat ungurii sau cehii, desi acestia castiga mai mult si mai ales, sistemul lor medical ofera servicii net superioare. In Timisoara spre exemplu, a devenit o moda sa mergi sa te tratezi la Szeged daca ai o problema de sanatate, ignorand cu desavarsire spitalele din oras.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP