Dan Popa: Băncile şi lupta cu terorismul - Bloguri economice

miercuri, 29 iulie 2009

Dan Popa: Băncile şi lupta cu terorismul

“Persoanele cu poziţii publice sau politice importante comporta un risc să abuzeze de puterea sau de statutul lor pentru îmbogăţirea personală prin luare de mită, deturnare de fonduri, etc.
Faptul de a accepta administrarea de fonduri în contul lor este susceptibil de a aduce un prejudiciu important reputaţiei băncii. (subliniat in text- n.m. DP)


In situatia acceptarii administrarii de fonduri in contul unor asemenea persoane, trebuie să se analizeze cu atentie riscurile susceptibile la care se expune Banca pe plan juridic sau reputational. Astfel autorizarea deschiderii oricărui cont pentru o PPE trebuie să provină de la conducerea unitatii.
Personalul Bancii are obligaţia, potrivit dispoziţilor legale, sub sancţiune penală, de a nu divulga clientului măsura de suspendare a operatiunilor dispusă de Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor. (subliniat in text – n.m. DP)
(…)
În scopul prevenirii utilizării Băncii pentru derularea operaţiunilor ce au drept scop finanţarea terorismului, Banca utilizează sistemul informatic de filtrare instalat la … , care funcţionează în baza unor liste oficiale care conţin numele persoanelor sau al organizaţiilor suspectate de terorism. În situaţia identificării de persoane sau organizaţii suspecte de terorism, sistemul generează o alertă.
(…)
Principalele elemente care caracterizează drept “suspecte” tranzacţiile clienţilor sunt :
· operaţiuni bancare din care nu rezultă un scop economic evident
· tranzacţii care nu se circumscriu tiparelor obişnuite, inclusiv datorită frecvenţei neobişnuite a depunerilor şi retragerilor operate în numerar în şi din cont
· transferuri externe sau alte operaţiuni care par să nu aibă un temei comercial sau civil, inclusiv transferuri externe care nu se circumscriu activităţii declarate a clientului, sau care sunt ordonate de clienţi care nu sunt angajaţi într-o activitate corespunzătoare obiectului de activitate aşa cum este menţionat în actul constitutiv cu modificările ulterioare”

Textul este din normele interne ale unui jucator bancar important din Romania. despre cum arata o lista cu teroristi, puteti vedea aici.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP