Dan Popa: Boc: ”Trebuie să avem o discuţie cu mediul bancar pentru a reglementa o chestiune decentă”. Pamflet - Bloguri economice

duminică, 26 iulie 2009

Dan Popa: Boc: ”Trebuie să avem o discuţie cu mediul bancar pentru a reglementa o chestiune decentă”. Pamflet

„Trebuie să avem o discuţie cu mediul bancar pentru a reglementa şi aici o chestiune decentă: un termen în care să se dea un răspuns firmelor care solicită credite. A lăsa mediul privat la interpretarea şi discreţia funcţionarilor din bănci este inadmisibil. Planul de afaceri este blocat, criza merge mai departe şi cu toţii pierdem”, a spus Boc după o întâlnire cu oamenii de afaceri din Bistriţa. Premierul a ţinut să precizeze că nu are nimic cu mediul bancar.
„Alo, …Bank?”. Da, cu ce va putem ajuta? „Am depus acum 5 minute un dosar de credit la Dumneavoastra si as dori sa stiu daca mi s`a aprobat. Stiti ca domnul prim-ministru…” Da, stim. Inca studiem biletelul prin care ne solicitati creditul de 10 mil. EUR”. Pai cat timp va ia dom`ne? Ce nu`i clar? Vreau 10 mil eur!!!

„E clar, dar in dosar nu depuneti nici bilantul, pe site`ul Finantelor nu v`am gasit inregistrati.” Simt ca ma enervez dom`ne. Ce va`ntreb eu si ce`mi raspundeti dumneavoastra…Ce treaba aveti cu Finantele? Ele v`au cerut creditul? Da`mi dom`ne alea 10 milioane si lasa Finantele`n pace. ”Garantii aveti?” Dom`ne, uite care`i treaba. Criza trece, eu nu`mi pot finanta afacerile, exact asa cum a zis si domnul premier. Vrei sa`l sun acum sa`i spun ca am ajuns la discretia functionarilor? Planul de afaceri este blocat, criza merge mai departe şi cu toţii pierdem. Exact cum a spus Milutza Boc, manca`l`ar mama de premierutz. „Dom`ne, creditele nu se dau asa, de pe un minut pe altul. Trebuie respectate niste cerinte, niste norme ale BNR, care dureaza peste o ora totusi…” Bai, da` stii ca esti obraznic? Da`mi odata banii si lasa`ma`n pace, functionar tampit care esti tu. „Imi pare rau, nu va pot da creditul fara nici un act..” `Ra`ti ai dreaq de idioti…
(peste 5 minute)
„Alo, domnul premier? Da va rog. Dom`ne, am sunat la banca si aia nu`mi dau dom`ne credit. Desi le`am trecut negrul pe alb pe biletel si ce suma vreau si cand sa mi`o vireze in cont. Domnu` premier, chiar am ajuns la mana oricarui functionar domnu` premier? „E inadmisibil. Firmele să primească răspunsul în termen real, mai ales în perioadă de criză când toată lumea aşteaptă să vadă că finanţarea este asigurată de către bănci, că proiectul poate merge mai departe, că locurile de muncă sunt păstrate şi că poţi plăti salariile în continuare” Exact asa le`am zis si eu domnu` premier, da` aia imi cer tot felul de magarii numai ca sa imi puna bete in roate. Cica sa aduc garantii, domnu premier. Eu zic sa nu va lasati si sa le bagati impozitu ala de Robin Hud ca sa`i invatati minte. Poate le puneti si vreo taxa Iancu Jianu ca sa nu mai blocheze nenorocitii businessul privat. Adica noi tre` sa dam salariile deci la oameni si nenorocitii nu ne da credite? E normal domnu premier? Dom`ne, eu zic sa desfiintati toate bancile care nu e in stare sa dea un raspuns la o cerere de credit in 5 minute. Ca inseamna ca nu sunt capabili casa faca afaceri de banci in Romania. Ca daca stii cum se da un credit, mai mult de cinci minute nu`ti ia sa`l dai. Ori, daca te cacai cu orele, e clar ca habar nu ai ce`i aia banca. Nu, domnu` premier? Auziti, stiti ce zic eu? Ca daca tot va bagati peste atributiile BNR, ca stiti ca aia raspund de sistemul bancar, nu vorbiti sa`mi deie creditu` direct domnu Isarescu? Ca stiu ca va mai intalniti din cand in cand sa va explice ce`i aia o banca….

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP