Dan Popa: Delirul de la ora 6 dimineaţa - Bloguri economice

sâmbătă, 4 iulie 2009

Dan Popa: Delirul de la ora 6 dimineaţa

Nu avem alternativa coerenta la capitalism in acest moment. Asa se face ca economistii de stanga sunt pe val, iar sentimentele impotriva pietelor libere au un bun atu in mana. S-a pus problema intoarcerii la fundamente, adica la un sistem moral al pietelor, fara de care e greu de crezut ca se poate avansa sustenabil.
Mi se pare de pilda mai important ca marfa sa mi se vanda de oameni liberi si nu de sclavi, decat calitatea ei in sine. Prefer ca painea sa mi`o aleg eu, nu sa mi`o plaseze Statul. Prefer mijlocul, prin urmare, rezultatului. Prefer mijloacele, scopului.

Criticii moralei pietelor pun accentul pe posibilitatea existenta de a favoriza un tip de temperament moral care ar putea derapa, provocand mai mult rau decat bine. Spre exemplu, Gigi Becali este admirabil sub raport al generozitatii umane, dar ca profil de europarlamentar ar putea avea carente. In economie, cel mai bun exemplu e insasi criza. Pornita de la o inovatie a pietelor- un lucru eminamente bun – s`a ajuns unde s`a ajuns. Capitalismul pare astazi sistemul in care nu e nici mila, nici dreptate. E drept, e singurul (comparat cu socialismul) care recompenseaza calitatile morale. Si ma refer aici la simtul masurii, munca, inventivitatea, spiritul de economisire si prudenta. De partea cealalta, neglijeaza alte virtuti morale, cum sunt onoarea (cati dintre miliardarii romani si`au bazat succesul pe asa ceva?), eroismul ( aici, in sens economic, de a sustine eroic un business), generozitatea sau mila. Problema nu e una de inadecvare a acestor calitati morale, cat a disparitiei lor. De pilda, odata cu aparitia primei carti de credit, evident ca s`a dus naibii si economisirea si prudenta. Si nu doar la nivel de individ, ci si ca nivel de natiune. Cazul SUA si al Marii Britanii servesc drept bun argument.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP