Dan Popa: Din 1930, despre crize bancare şi soluţii - Bloguri economice

marți, 21 iulie 2009

Dan Popa: Din 1930, despre crize bancare şi soluţii

« Functiunea primara a unei intreprinderi bancare este aceia de a promova prin toate puterile ce ii stau la indemana economia nationala de care apartine. O intreprindere bancara se prospereaza sau se ruineaza in cadrul unei economii nationale in prosperitate sau in ruina, prin nesfarsitele ei legaturi zilnice ce intretine cu intregul organism economic.
(…)
Creditul este o arma cu doua taisuri. El poate fi util atunci cand ajuta creatiunea de bunuri sau cel putin circulatiunea lor. El poate fi insa si primejdios atunci cand este rau intrebuintat si acordat cu usurinta sau pentru scopuri neindeajuns de justificate.

O intreprindere bancara este tot atat de utila activitatii economice cand se opune unor cereri de credit nejustificate. Indreptarea capitalurilor catre actiuni, initiative si constructiuni neserioase trebueste impiedicata cu orice pret. Bancile indeplinesc si acest rol de frana al actiunilor necugetate.
(…)
Cari pot fi aceste simptome prevestitoare de criza au depresiune ?
1. O sporire tot mai pronuntata a cererilor de credit
2. Reducerea gradului de lichiditate lka diferite intreprinderi, ce apare in bilanturile lor
3. Retragerea disponibilitatilor in numerar dela banci, acest simptom urmand a fi pus in legatura cu cele doua amintite mai sus
4. Cererea de preschimbare a creditelor de scurta durata in durate mai lungi
5. Oferta de garanti din ce in ce maisslabe sau mai neobisnuite in comertul de banca
6. Cererea de credite nu pentru scopuri de banca ci pantru achitarea de dividende
7. Scumpirea interesului capitalului
8. Caderea cursurilor de bursa si accentuarea speculatiilor a la baisse
Toate aceste simptome trebuesc talmacite cu multa fineta si cu mult tact. Restrictiunea totala a operatiunilor de credit poate avea cele mai rele urmari. Denuntarea conturilor, protestarea efectelor, urmarirea creantelor alcatuesc masuri prea severe si pot duce la inrautatirea situatiei, de pe urma careia poate suferi rele urmari insasi intreprinderea de banca.
Mai degraba este indicata pasuirea sau asteptarea clientului ori, acolo unde este cazul, chiar sustinerea lui pantru ca numai pe aceasta cale se poate ajunge la restabilirea situatiei normale. »

Victor Slavescu, profesor de economie, din lucrarea “Tratat de banca” Slavescu a fost unul dintre cei mai mari pe care i`a avut Romania.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP