Dan Popa: Privire de pe Omu asupra sistemelor bancare. Azi, Grecia. - Bloguri economice

duminică, 19 iulie 2009

Dan Popa: Privire de pe Omu asupra sistemelor bancare. Azi, Grecia.

Pana sa crape Lehman Bro, nici bancile grecesti nu stiau ce`i aia criza. Privatizate de prin 1980 (atunci a inceput procesul), ele au fost ulterior date cu CIF si Dero, apoi cimentate si vopsite proaspat (restructurate si consolidate) in anii 90, fiind un exemplu bun de cum se poate face o treaba ca lumea. E drept, grecii n`au avut parte de un Bancorex, Albina, BRS, BID si toate celelalte triste dovezi ale spiritului antreprenorial bancar, chiar daca coruptie e si la ei cu carul. Una peste alta, an de an, dividendele actionarilor erau tot mai consistente, salariile amploaiatilor erau tot mai mari, insotind voioase cresterea economica a Greciei, care a si aderat optimista la Euroland.

Daca in 2000, nivelul de trai al elenilor si elenelor atingea 73 % din cel al UE-15, in 2008 nivelul de trai urcse la 90 %. Cu alte cuvinte, daca un european isi permitea sa`si cumpere un pachet cu 10 biscuiti, grecii isi permiteau si ei sa rontzaie 9 biscuiti. In Paralia Katerini, turismul crestea cu viteza de Lamborghini. Grecii isi ridicau pensiuni, hoteluri etc, multe pe credit. Creditul acordat particularilor “se ingrasa” constant, cu o medie anuala de 20 %.

Ca procent din PIB, aceste credite se duceau pana la 92%, ceea ce ii apropia mult de Euroland, unde media aceluiasi indicator era de 105 %.

A urmat perioada extinderii bancilor grecesti in Europa de SudEst si competitia cu stabilimentele bancare austriece si italiene. Aceasta zona era noul tigru economic si era de neconceput sa nu intri acolo, daca voiai profit. Potrivit Bancii Reglementelor internationale (BRI), expunerea bancilor elene in “Noua Europa” se ridica la circa 61 miliarde de dolari, adica 16% din PIBul Greciei. E drept, austriecii erau mai expusi: 273 miliarde de dolari, ceea prezenta 63 % du PIB`ul lor. Pietele au pus accent pe dezechilibrele din economia elena. Lipsa competitivitatii, incapacitatea unei reforme a sistemului de pensii, explozia deficitului de cont curent, toate au fost descoperite dintr`o data ca fiind mari vulnerabilitati, cu impact direct asupra investitiilor straine si a increderii in forta economiei grecesti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP