Dan Popa: Riscuri, credite, falimente şi bănci - Bloguri economice

duminică, 26 iulie 2009

Dan Popa: Riscuri, credite, falimente şi bănci

Potrivit Oficiului Controlului Monedei din SUA, principalele cauze ale falimentelor bancare sunt:
* neatentia in formularea normelor de creditare;
* conditii de creditare prea generoase cuplata cu lipsa unor normative clare;
* nerespectarea normelor interne de creditare de catre personalul bancii;
* concentrarea creditelor pe anumite piete;
* slabul control exercitat asupra personalului ;
* cresterea excesiva a valorii portofoliului de credite, peste posibilitatile bancii;
* sisteme defectuoase de detectare a creditelor cu probleme;
* necunoasterea fluxului de trezorerie al clientilor;
* creditarea preferentiala (sub conditiile de piata).

Si cateva scurte povesti de pe la noi.

Acum circa o luna, ma suna un tip care lucra intr`o banca din top 5.

Imi turuie la telefon peste jumatate de ceas despre mari nereguli si anchete care aveau loc in institutia financiara cu pricina. Omul contactase mai multe televiziuni, ziare centrale si era gata sa dea in gat tot ce misca`n banca aceea. Stabilim unde sa ne intalnim, dovezile cu care sa vina si intre timp sun pe cineva in Banca Centrala sa verific povestea lui. Aflu ca e adevarata, cu cateva mici modificari. Omul care ma sunase era creierul unei adevarate retele de dat credite fara niciun fel de acoperire, garantate la limita debilitatii. Cand superiorii lui s`au prins, au chemat Politia, care a intocmit vreo 6 dosare penale unor functionari. I`am spus ceea ce aflasem, individului care ma sunase. Din clipa aceea, nu a mai raspuns la telefon si, de prisos sa adaug, nici n`a mai produs dovezile promise. Din cate stiu, ancheta e in curs si numai un mare noroc a facut ca subiectul sa nu apara in presa.

Intr`o alta banca de top care a reusit sa mascheze volumul neperformantelor la limita indicatorilor de ingrijorare, pentru a redresa situatia, s`a decis sa nu se mai crediteze deloc decat sectoarele cu profitabilitate peste medie: producatorii de lapte si pe cei din energie. Restul, potrivit unei note interne, doar cu garantii peste garantii. Unul din principiile de baza ale unui sistem bancar solid este si gradul de acoperire al garantiilor percepute de banci in activitatea de creditare. El creste pe masura ce sistemul e mai slabit.

Coruptia este si ea unul dintre cei mai nenorociti virusi din sistemul bancar. Stiu cazul unui inalt functionar bancar care a favorizat acordarea unor credite din start pierdute pentru banca la care lucra, unei companii private de profesie “tepara”. Dupa ce a dat creditul, respectivul functionar si`a dat demisia din banca pe motive de stress si s`a angajat ca director financiar la firme cu care a dat teapa bancii. Cred ca nu e un caz singular.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP