Dan Popa: Vital pentru România: scăderea şomajului - Bloguri economice

duminică, 26 iulie 2009

Dan Popa: Vital pentru România: scăderea şomajului

Somajul e acum la 5,8 % si ar putea atinge 7 % la finele acestui an ( o estimare optimista, cred), potrivit prognozelor FMI. Nu stiu daca datele INS ii iau in calcul si pe cei care lucreaza part-time si care vor ingrosa si ei numarul celor aflati in cautarea unui loc de munca.

Notez in treacat ca sunt multi someri care lucreaza la negru asa cum sunt si multi romani care nu au loc de munca fara sa fie insa inregistrati in evidente.
Politicile de pana acum nu au reusit sa impiedice manifestarea acestei tendinte ( a numarului celor fara loc de munca), ceea ce se traduce printr`o scadere a veniturilor obtinute din munca remunerata ( numarul de ore muncite inmultit cu salariul mediu).
Numerosi angajatori incearca sa obtina acceptul sindicatelor pentru scaderea salariilor sau trimiterea in somaj tehnic al unei parti din personal. Cazul unor trusturi de presa din Romania este graitor, la fel ca si cel al British Airways, care a propus salariatilor sa lucreze o luna fara a primi contraprestatia financiara.
Acest recul de pe piata fortei de munca va avea efecte foarte nefaste asupra evolutiei economice.
1.In primul rand, un somer inseamna o restrictie suplimentara in consum. Nu am auzit pe nimeni sa isi dubleze consumul dupa ce a ramas fara loc de munca. Ameliorarea economiei in aceste conditii nu poate fi superioara de 1 %, adica ula practic.
2.Pierderea locurilor de munca mai inseamna cresterea numarului celor care nu isi mai pot achita ratele la banci. Cresterea numarului restantierilor este si ea un efect al cresterii somajului, printre alte cauze asupra carora ma voi opri mai tarziu. Bancile vor avea prin urmare o problema de lichiditate, lucru care se va rasfrange asupra creditarii care inca se mai gandeste daca sa reporneasca.
3.Cresterea somajului incurajeaza de asemenea protectionismul, deloc bine vazut in aceasta perioada de oficialii europeni. Vrem nu vrem, trebuie sa admitem ca daca am consuma mai multe produse locale, am salva locuri de munca din economia nationala. Daca ne bazam consumul doar pe importuri, evident ca vom conserva locuri de munca in strainatate.
4.Somajul in crestere mai inseamna adancirea deficitului bugetar. In primul rand ca statul nu mai incaseaza impozite pe salarii, ci dimpotriva, va fi ibligat sa achite ajutoare de somaj. In al doilea rand, pentru ca masurile de reconversie profesionala sau orice plan social suplimentar, costa.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP