Daniel Cazangiu: False explicaţii ale crizei - Bloguri economice

miercuri, 8 iulie 2009

Daniel Cazangiu: False explicaţii ale crizei

Incepand din epoca medievala, oamenii au cautat mereu un ţap ispasitor al evenimentelor negative care le afectau viata si nivelul de trai. O personificare a acestui rau a fost si este o nevoie stringenta a maselor in a acoperi frica de posibilele schimbari negative care ar putea aparea in viitorul apropiat.

Daca in spiritualitate raul este intruchipat de diverse personaje cu care trebuie luptat pentru a trece bariera spre libertate, in viata de zi cu zi apar diverse “fantome” pentru a oferi o explicatie facila, usor de asimilat de orice om, indiferent de gradul de educatie. Acest tip de pansament psihologic are un rol benefic in calmarea maselor.

O prima falsa explicatie a crizei este cea oferita de asa-zisa teorie a conspiratiei. In acest caz, avem in fata un adversar care este denumit doar in termeni generici, ne-personali, adversar care doreste raul comunitatii. Structura logica a acestei teorii este foarte simpla, ceea ce ii confera un grad de acceptabilitate destul de ridicat. Practic, poate fi intalnita in mai toate basmele populare, fara sa mai vorbesc de exemplul din “Miorita”.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Daniel Cazangiu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP