Ion Radu Zilişteanu: Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco a fost semnat. Urmează găsirea furnizorilor de gaze naturale - Bloguri economice

luni, 13 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Acordul interguvernamental pentru proiectul Nabucco a fost semnat. Urmează găsirea furnizorilor de gaze naturale

După cum scriam, astăzi s-a semnat la Ankara acordul interguvernamental privind construcţia gazoductului Nabucco. Acordul a fost semnat de primii miniştri din Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso. Primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că urmează completarea cadrului legal al proiectului, prin semnarea de acorduri separate între consorţiu şi fiecare dintre cele 5 state semnatare. "Cu cât facem mai mulţi paşi, cu atât va creşte interesul statelor furnizoare", a precizat Erdoğan.

El a mai declarat, citat de Reuters, că Turcia doreşte ca gazul iranian să fie transportat prin gazoduct când "condiţiile o vor permite", în ciuda opoziţiei SUA. Erdoğan a mai spus că Qatarul va putea juca un rol important prin intermediul unui terminal de gaze naturale lichefiate, aflat în Turcia. El a adăugat că Nabucco ar putea fi folosit şi pentru transportul de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană.

Turcia doreşte să adere la Uniunea Europeană, iar premierul turc consideră că Nabucco "va conferi ţării o poziţie importantă" in asigurarea securitatăţii energetice a Europei şi va ajuta Turcia în demersul său de a deveni membru al UE. La rândul său, preşedintele CE a declarat că acest proiect "poate deschide poarta unei noi ere în relaţiile dintre Turcia şi UE".

Uniunea Europeană susţine acest proiect pentru reducerea dependenţei de gazele naturale ruseşti. Rusia, la rândul ei, este promotoarea gazoductului South Stream pentru alimentarea cererii în creştere de gaze naturale în Uniunea Europeană.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP