Ion Radu Zilişteanu: Despre decizia ING Bank de a se retrage din programul "Prima casă" - Bloguri economice

joi, 23 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Despre decizia ING Bank de a se retrage din programul "Prima casă"

Cristian Orgonaş a scris, astăzi, pe blogul său, articolul Prima Casă - un “succes” care întrece şi cele mai pesimiste aşteptări. Ca de obicei, subiectul a stârnit multe comentarii, fiind subiectul fierbinte al momentului. Între aceste comentarii, se remarcă unul, semnat Radu, din care citez:

Sincer mă intrigă ostilitatea unanimă cu care media şi un număr de bloggeri şi comentatori tratează acest program. Sunt de acord că la capitolul organizare se putea mai mult dar, prin comparaţie cu modul în care se mişcă de obicei instituţiile statului, am asistat la o adevărată performanţă. Legat de condiţii, acestea sunt clar mult mai bune decât ofertele standard de la bănci, iar faptul că ticăloşii de la ING vin cu un produs similar acum, după ce au ieşit din program, spune multe. (...) Concluzie: lăsaţi-o mai moale tovarăşi. Vrem şi păreri obiective, argumente logice şi reale. Pe stradă şi în bănci lumea chiar vrea “Prima Casă”.

I-am răspuns acestui domn următoarele:

“Ticăloşii de la ING” nu sunt deloc ticăloşi. Este o bancă comercială care operează pe piaţa bancară şi este orientată spre profit. A fost decizia băncii de a renunţa la programul “Prima casă” şi a lansat un produs asemănător în piaţă. Însuşi premierul Boc a învăţat cu această împotrivire a băncilor o replica celebră dintr-un banc: “Ai văzut, băi ninja, că nu-i ca-n filme?”. Economia de piaţă are specificităţile ei, pe care actualii guvernanţi le ignoră.


Am fost primul care a scris despre decizia ING Bank de a ieşi din programul “Prima casă” săptămâna trecută. Nu am dat amănunte despre opinia mea în legătură cu această chestiune şi vreau să le clarific acum. ING Bank este una dintre băncile cu cele mai bune servicii din România. Drept dovadă, am deschise acolo conturi personale, cât şi pe firme. În afară de sistemul francizelor ING Office, sunt multe lucruri care sunt de remarcat la această bancă: a fost prima care a introdus pe piaţa bancară aşa-numitul Cont'Rol, cu funcţiune de cont curent, cont de card şi cont de depozit, au ATM-urile care permit depunerea de numerar, au o aplicaţie de Internet Banking foarte bună, este o bancă inovatoare.

Admir decizia ING Bank de a ieşi din programul “Prima casă”, din motive pe care le-am expus de-a lungul a zeci de articole. Faptul că banca scoate pe piaţă un credit ipotecar asemănător ca parametri cu creditul acordat prin programul din care tocmai a ieşit este o o iniţiativă a unei bănci comerciale, liberă să facă acest lucru. Sunt convins că decizia băncii îi va reduce o mulţime de complicaţii.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP