Ion Radu Zilişteanu: Efectul de levier şi criza financiară - Bloguri economice

sâmbătă, 11 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Efectul de levier şi criza financiară

Criza financiară declanşată în vara anului 2007 a avut drept origine produsele financiare derivate, provenite în special din securitizarea creanţelor ipotecare, pe fondul scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară din SUA şi a intensificării acordării creditelor ipotecare subprime. Consecinţele au fost catastrofale la nivel mondial. A urmat criza economică pe care o traversăm în prezent.

Produsele financiare derivate, denumite cu multă emfază de către politicieni analfabeţi economic "produse toxice", au făcut obiectul unor analize detaliate din partea statelor industrializate, iar învăţămintele pentru prevenirea unor crize asemănătoare încep să se materializez în măsuri corespunzătoare.

Un element important în logica oricărui produs financiar este aşa-numitul "efect de levier" (leverage, în limba engleză) sau factor de amplificare. În practica bancară, acest parametru este, în general, maximum 8. Altfel spus, un leu depus într-o bancă generează opt lei în credite. Pe pieţele de capital, efectul de levier acceptat este de 25-30, respectiv un leu investit în titluri de valoare generează 25-30 lei în alte tipuri de valori mobiliare, inclusiv produse financiare derivate. Înainte de declanşarea crizei financiare în SUA, efectul de levier pe piaţa nord-americană ajunsese la 50. Astfel, o depreciere de 1 leu a titlului de bază conducea la o pierdere de 50 de lei pentru deţinătorii produselor derivate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP