Ion Radu Zilişteanu: Fond facultativ de pensii sau depozit bancar? - Bloguri economice

miercuri, 29 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Fond facultativ de pensii sau depozit bancar?

După cum se ştie, în România, în afară de pensiile obişnuite, gestionate de statul român, denumite generic pilon I, mai există fondurile de pensii obligatorii, denumite pilon II, şi fondurile de pensii facultative, denumite pilon III. După cum ne amintim cu toţii, în ceea ce priveşte pensiile obligatorii administrate privat, a existat o întreagă bătălie pentru obţinerea de clienţi. Sumele investite în aceste campanii au fost imense. Au fost obligaţi să opteze pentru un fond de pensii obligatorii administrate privat toţi românii în activitate în vârstă de până la 35 de ani şi facultativ cei între 35 şi 45 de ani.

În 2008, randamentul fondurilor de pensii facultative a fost de 2,7%, valoare inferioară inflaţiei, pe când fondurile de pensii obligatorii, în numai 8 luni, au avut un randament anualizat de 8%. În acest an, situaţia pare să nu se fi schimbat. Din datele publicate la sfârşitul S1 2009, randamentul mediu ponderat al fondurilor de pensii obligatorii a fost de 7,04%, iar al fondurilor de pensii facultative 6,94% (valorile nu sunt anualizate), date preluate de pe site-ul Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. În ultimul an (iunie 2008-iunie 2009), randamentele au fost: pilon II - 13,54% şi pilon III - 7,54%. De asemenea, mai pot fi consultate datele de pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Uitându-ne pe aceste randamente şi judecând rata inflaţiei şi a dobânzilor depozitelor bancare, ne întrebăm care este eficienţa acestor fonduri de pensii administrate privat. Desigur, cadrul legislativ impune anumite restricţii de investiţie acestor fonduri. Cele de pensii obligatorii nu au voie să aibă expunere foarte mare pe acţiuni, de exemplu. Însă această prevedere le-a salvat în ultimul an, când Bursa de Valori Bucureşti a avut o evoluţie puternic descrescătoare a preţurilor. Această evoluţie a determinat fondurile de pensii facultative să aibă randamente mai proaste, ca urmare a expunerii mai mari pe acţiuni.

Oricum ar fi privite lucrurile, fondurile de pensii obligatorii şi facultative presupun gestiunea profesionistă a portofoliilor, ceea ce nu se reflectă în cifrele de mai sus. Oricine ar fi făcut un depozit bancar în ultimul an ar fi putut obţine un randament mult mai bun decât cel obţinut de administratorii fondurilor de pensii facultative.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP