Ion Radu Zilişteanu: Incredibil: Sorin Popa, BRD: "Preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci" - Bloguri economice

duminică, 26 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Incredibil: Sorin Popa, BRD: "Preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci"

Citesc pe site-ul Ziarului financiar afirmaţii aiuritoare ale lui Sorin Popa, director general adjunct al BRD - Groupe Société Générale: "Cred că preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci, creând o presiune pozitivă pentru reducerea dobânzilor şi reluarea creditării. În prezent, s-a creat lichiditate pe piaţă, s-a reglat raportul dintre credite şi depozite, însă marea artă este cum şi pe cine să mai creditezi, să găseşti o companie care să arate că poate fi viabilă şi peste trei ani, pentru că nu poţi să te avânţi să dai credite oricui în actuala conjunctură."

Îmi amintesc că, după una dintre crizele lui Băsescu la adresa dobânzilor practicate de bănci, despre care scriam în articolul Nestăpânirea lui Băsescu şi servilismul lui Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor a avut o atitudine asemănătoare, ceea ce mă face să-mi pun mari întrebări asupra capitalismului românesc. De ce s-o mai fi făcut acest domn Popa bancher dacă îi trebuie indicaţii de la şeful statului şi dacă trebuie să se întrebe cui să-i mai dea credit? Asta o fi învăţat Sorin Popa în timpul stagiilor pe care le-a făcut la banca mamă, aşa cum rezultă din CV-ul său? Sau a învăţat servilismul faţă de oamenii politici de la şeful său de la ARB, Radu Graţian Gheţea?

Înţeleg ca demersul reluării creditării să fie făcut de ministrul britanic al finanţelor, Alistair Darling, care, într-un interviu acordat BBC, a avertizat băncile din Marea Britanie că va lua măsuri în cazul în care se va dovedi că impun costuri prea mari de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Guvernul marii Britanii a acordat sprijin financiar consistent băncilor aflate în dificultate. Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se găseşte la 0,5%, cel mai redus nivel al tuturor timpurilor şi, în ciuda acestui fapt, băncile comerciale au ridicat dobânda la credite. "Vreau ca băncile să îşi redreseze bilanţurile contabile, însă, din cauza situaţiei în care ne aflăm, avem nevoie ca acestea să acorde credite", a spus Darling.

Spre deosebire de statul britanic, cel român nu numai că nu a făcut mare lucru pentru băncile comerciale, dar le ameninţă cu fel de fel de măsuri, cum ar fi taxa Robin Hood. Mai mult decât atât, statul român presează băncile să reducă dobânzile la credite pentru că el este cel mai mare client bancar din România.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP