Ion Radu Zilişteanu: Mugur Isărescu despre dobânzile practicate de băncile comerciale - Bloguri economice

joi, 2 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Mugur Isărescu despre dobânzile practicate de băncile comerciale

În cadrul cafenelei de afaceri Mugur Isărescu şi invitaţii săi, desfăşurată ieri la sediul BNR, guvernatorul a spus: "Dobânzile la pasive ar trebui să fie sub dobânda noastră, sub 9% pe an, pentru că piaţa şi-a revenit, iar băncile îşi vor găsi necesarul de lichiditate pe termen scurt, venind la BNR", comentând afirmaţiile din comunicatul Consiliului de Administraţie al BNR privind distorsiunile dobânzilor din piaţă.

Isărescu crede că dobânzile vor scădea în perioada imediat următoare şi respinge analizele apărute în mass-media că o intrare în normalitate ar fi posibilă în 6-12 luni.

"Se dau în continuare dobânzi, chiar la depozite noi, cu 12-13%. Probabil că ceva în bucătăria internă a băncilor nu funcţionează. (...) Distorsiunea este şi faţă de rata inflaţiei . La 6% inflaţie, băncile dau 6% rată reală. E un lux, ca să fiu delicat", a spus guvernatorul BNR. El a menţionat că dobânda bonificată de bănci la depozite ar trebui să depăşească rata anualizată a inflaţiei cu 1 punct procentual în cazul existenţei lichidităţii abundente pe piaţă şi cu maxim 3 puncte procentuale în cazul unei lichidităţi scăzute pe piaţă.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP