Ion Radu Zilişteanu: Mugur Isărescu despre comportamentul băncilor - Bloguri economice

joi, 2 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Mugur Isărescu despre comportamentul băncilor

În cadrul cafenelei de afaceri Mugur Isărescu şi invitaţii săi, desfăşurată ieri la sediul BNR, guvernatorul băncii centrale a vorbit despre comportamentul băncilor comerciale în perioada de criză, care a constat în frânarea puternică pe partea de creditare, fără a mai susţine astfel economia, care se comprimă, considerat de Isărescu "mult mai normal" decât un comportament prociclic al politicii fiscale, referindu-se la restrângerea cheltuielilor pe timp de criză.

"Comportamentul prociclic al sistemului bancar este mult mai normal decât cel al politicii fiscale, pentru că băncile funcţionează pe baza intuiţiei pieţelor, a sentimentului", a spus Isărescu. El a precizat că băncile, în prezent, restructurează creditele sau renunţă la unele produse "eşuate" şi consideră că scăderea apetitului de creditare al clienţilor noi este şi un efect al estimărilor pesimiste privind evoluţia economiei.

"Bancherii au reţineri în legătură cu noii clienţi dacă toată lumea vorbeşte de recesiune şi, fără să le iau apărarea, cui sa dea credite?", s-a întrebat guvernatorul BNR. El a menţionat că nu vor fi "mari inovaţii" în modul de funcţionare a pieţelor, nici ulterior crizei financiare internaţionale, însă "se pune întrebarea cât de mult pot interveni autorităţile cu politici anticlice ca să facă criza mai digerabilă".

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP