Ion Radu Zilişteanu: Ritm ameţitor la "Prima casă": 34 credite în 3 săptămâni - Bloguri economice

marți, 28 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Ritm ameţitor la "Prima casă": 34 credite în 3 săptămâni

După cum am scris săptămâna trecută, premierul Emil Boc i-a convocat pe reprezentanţii băncilor comerciale care nu au semnat convenţia de garantare pentru programul "Prima casă". Până la data respectivă, convenţia era semnată de 13 bănci comerciale. Până acum, din aceste 13 bănci, doar 4 au acordat credite prin acest program: BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank şi ATEBank. Numărul de credite acordate: 34. Pe lângă ING Bank, care s-a retras din program, 6 bănci nu au semnat convenţia, aşteptând publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern prin care se aprobă noua formulă a normelor de aplicare a ordonanţei privind programul "Prima casă", după care se va alcătui noua convenţie de garantare care trebuie semnată de băncile comerciale cu FNGCIMM. Printre cele 6 bănci care nu au semnat convenţia, se numără şi 3 bănci din top 10 după active: BCR, Raiffeisen Bank si UniCredit Ţiriac Bank.

"Hotărârea nu a fost încă trimisă la Monitorul Oficial. Pe text nu mai sunt discuţii, modificările au fost aprobate în şedinţa de guvern în forma propusă de Fondul de Garantare. Trebuie însă contrasemnată de toţi miniştrii implicaţi şi de premier", a spus pentru Ziarul financiar Mirela Luca, de la Biroul de presă al Guvernului.

O nouă dovadă că guvernul abordează chestiunile economice pompieristic, după ureche. Având în vedere miza populist-electorală a programului, cred că se vor grăbi în perioada următoare. După alegerile prezidenţiale din toamnă, programul ar putea fi dat uitării, nemaifolosind politic.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP