Ion Radu Zilişteanu: Despre serviciile oferite de agenţiile de turism - Bloguri economice

miercuri, 22 iulie 2009

Ion Radu Zilişteanu: Despre serviciile oferite de agenţiile de turism

Am apelat la sfârşitul lunii iunie la serviciile unei agenţii de turism, deţinută de o cunoştinţă. Solicitam cazare pentru începutul lunii august la Nea Vrasna, în Grecia. Ştiam că anul turistic este destul de prost în Grecia. Mai mulţi prieteni care şi-au făcut vacanţa acolo, îmi relatau că sunt mult mai puţini turişti decât în anii trecuţi. Am coroborat această informaţie cu faptul că şomajul a ajuns la 9,4% în Grecia în aprilie 2009, pe fondul activităţii scăzute din turism şi din sectorul construcţiilor. Veniturile provenite din turism ale Greciei au scăzut cu 17,9% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Statisticile oficiale ale băncii centrale elene arată că turiştii veniţi în Grecia au cheltuit, în luna mai, 824,2 milioane de euro, cu 24% mai puţin decât în aceeaşi lună din 2008, când veniturile din turism s-au ridicat la 1,09 miliarde de euro, după cum arată Capital. Mă rog, problema mea nu era de preţ, ci de disponibilitate a unor spaţii de cazare.

Mi s-a confirmat că există locuri de cazare pentru cele 10 zile solicitate de mine. După câteva zile, am revenit şi am rugat să se intereseze tot pentru 10 zile, dar cu o săptămână mai târziu, din cauza modificării programului meu. Mi s-a confirmat că totul este în regulă pentru noua perioadă. În urmă cu câteva zile, am hotărât să fac efectiv rezervarea şi să plătesc. Mi s-a spus că, fiind altă perioadă decât cea solicitată iniţial, preţul este cu "puţin" mai mare. Am făcut socoteala şi am constatat că este mai scump cu 26%.

În consecinţă, m-am apucat să caut pe Internet şi am găsit zeci de resurse, unde am găsit o ofertă mult mai bună, atât ca preţ, cât şi ca locaţie.

Anul trecut, am trimis un e-mail la câteva zeci de agenţii, solicitând o ofertă turistică. Mi-au răspuns doar două sau trei. Pînă la urmă, m-am suit în maşină şi am plecat tot în Grecia fără să-mi aranjez nimic şi a fost o vacanţă excelentă. Nu am stat într-un singur loc. Peste tot, am găsit locuri de cazare, fără prea multă trudă, deşi nu era criză.

Mă întreb cum vor agenţiile de turism din România să-şi fidelizeze clienţii printr-o astfel de atitudine. Românii călătoresc din ce în ce mai mult şi primesc din partea majorităţii agenţiilor de turism servicii din ce în ce mai proaste.

Mai mult, site-urile agenţiilor de turism nu oferă informaţii suficiente şi actualizate despre propriile oferte turistice.

Rog pe cititorii acestui blog să-şi împărtăşească experienţele cu agenţiile de turism fie prin comentarii aici, fie pe forumul zturism.ro.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Ion Radu Zilişteanu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP