Mihai Marcu: Balonul imobiliar dezumflat pentru cei sceptici - Bloguri economice

miercuri, 29 iulie 2009

Mihai Marcu: Balonul imobiliar dezumflat pentru cei sceptici

Johnny, administrator pe forumul Computer Games a scris o analiză excelentă a creșterii și strivirii balonului imobiliar românesc, pe care o republic mai jos, cu acordul lui.
--

Deocamdată știm, din gura Colliers, că din 2005 până în 2007 bula imobiliară a stat pe o speculă de 70%. Habar nu aveam eu în decembrie 2006, când așteptam momentul declinului, pe ce mină de aur ședeam. Habar nu aveam noi că România putea fi "THE little known secret" în materie de investiții în statele emergente. Nu am nici un dubiu că nivelele excepționale ale bulei românești nu se puteau petrece decît printr-un concurs excepțional de împrejurări. Am să încerc însă să descriu

Evoluția bulei în timp

2002 - toate bune și frumoase, apartamentul de referință (2 camere) era 10k, creditul bancar era ca draq, cu 2-3 giranți dispuși să-și pună salariile la bătaie pentru solvabilitatea ta. În retrospectivă, când te gândești că îți trebuia un mic network de oameni ca să angajezi un credit cât pentru o Skoda Fabia, te ia și cu râs.

2003 - marchează introducerea creditului ipotecar. Fenomenul nu s-a produs ca o avalanșă, ci ca o infiltrație de apă în subsolul blocului. Pe o piață comparabilă ca volum cu cea a chiriilor, adică câteva mii amărâte, orice cumpărător în plus sau în minus avea darul să se simtă, motiv pentru care mijlocul anului a adus o creștere de 50% iar sfârșitul anului cu 100% față de punctul de referință. Adică 15k respectiv 22k.

2004 - a cunoscut o creștere temperată. Personal consider 2004 ca fiind anul în care a început specula. Semnificativ, coincide cu anul în care parcările dintre blocuri s-au umplut de Logane, luate cu avans ridicol, pe 7 ani - instrument de credit care nu exista înainte (trebuia avans 20% și 5 ani maxim rate, ca la un leasing normal pentru persoane juridice). Deși mijlocul anului marchează prețul pe care unii dintre noi îl considerăm acum sustenabil (25k) sfârșitul anului este DIN NOU marcat de creșteri agresive (studenții bată-i vina) până la 30k.

2005 - e momentul angajamentului de aderare UE, dar un an prost pentru specula locală care nu are juice să ducă prețurile mai sus de 40k. No problemo, Colliers susține că asta e anul în care specula externă pune piciorul în România virgină (lucru care logic nu se putea întâmpla înainte de anunțarea aderării României și Bulgariei). 2005 este și anul în care graficul pierde ciclicitatea anuală în care prețul crește lent în iarnă-primăvară și se accentuează din vară-toamnă; se vinde din stadiul de proiect, se vinde instantaneu, mai ales pentru că ansamblurile rezidențiale sunt angajate imediat de acel factor pe care acum îl putem numi "70% specula" și de aici o frenezie panicardă și o convingere că dacă nu cumperi în aceeași zi, nu mai cumperi nimic.

Începe "the musical chairs", pentru cunoscători.

2006 - an de creștere liniară, dementă - 42k pînă la 65k la sfârșitul anului. Evident, cererea de case înainte de momentul efectiv al aderării pur și simplu îngropa orice viteză de a scoate planuri din AUTOCAD. Nimic interesant, altfel.

2007 - momentul aderării efective la UE, momentul în care unii dintre noi se așteptau ca bula să respecte mimetic evenimentele țărilor mai vechi care au aderat la UE și să înceapă să scadă. În loc, 2007 cunoaște o creștere și mai agresivă a prețurilor în a doua jumătate a anului, asta în condițiile în care DEJA erau ansambluri imobiliare goale în capitală, iar în presă au apărut primele semne de întrebare. Sfârșitul anului sparge bariera psihologică de 100k pentru același apartament comparabil cu o Skoda Fabia.

2008 - este anul de apogeu al "musical chairs". În martie, muzica se oprește și toată lumea bulucește să se așeze pe un scaun la 120k apartamentul de referință. Și nu numai ca nu rămâne nici un fazan în picioare, dar toată lumea se așează comod și mai rămân 70% din scaune libere. Pam-Pam. De aici urmează declinul obișnuit, graficul devine neinteresant.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP