Mihai Marcu: Despre importanţa indicelui oficial al pieţei imobiliare - Bloguri economice

marți, 28 iulie 2009

Mihai Marcu: Despre importanţa indicelui oficial al pieţei imobiliare

Piața imobiliară românească este periculos de aproape de o piață eșuată total.

Păcatul originar este lipsa de transparență, foarte convenabilă pe timp de creștere dar periculoasă pe timp de scădere. Incertitudinea prețului amână deciziile de cumpărare și de vânzare; din acest motiv, manipularea prin mass-media din timpul balonului a avut atât de mult succes.

Mai există anumite terțe părți care ar dori ca nivelul real al pieței imobiliare să nu fie cunoscut în anumite condiții - unele garanții bancare sunt deja inferioare ca valoare creditului primit, însă în acest caz, băncile ar fi forțate să crească și mai mult provizioanele. Oricum, după estimările ING, restanțele la credite vor crește până în 2010.

Cât de expus este sistemul bancar pe imobiliare

La 31 martie 2009, 75% din creditul acordat companiilor este garantat cu active imobiliare, mai exact 73,2 miliarde lei. Tot la 31 martie, 47% din creditele acordate către populație sunt garantate cu active imobiliare, mai exact 47,7 miliarde lei.

Astfel, creditul total garantat cu active imobiliare este de 120,9 miliarde lei, la 31 martie 2009. Din acest credit, avem:

* 50,7 miliarde lei credit ipotecar (42%);
* 70,2 miliarde credit de consum garantat cu ipoteci (58%).

Media indicatorului LTV (valoarea împrumutată raportată la valoarea activului finanțat) este de 66%, deci dacă activul imobiliar finanțat scade cu mai mult de 34% față de prețul de achiziție, atunci garanția nu mai acoperă creditul iar cel care a luat creditul intră pe "negative equity".

Aici reintră din scenă vestitul indicator al pieței imobiliare. Când știm cu cât a scăzut valoarea reală a activului respectiv? Nu știm. Autorii raportului de stabilitate al BNR par a fi destul de liniștiți din acest punct de vedere, afirmând plat că "o asemenea ajustare potențială a pieței imobiliare ar depăși scăderea medie a prețurilor imobilelor înregistrată pe plan internațional în cazul crizelor anterioare (respectiv de 29%)".

Vom fi siguri ca garanțiile acoperă soldul creditelor doar atunci când vom ști exact nivelul pieței imobiliare, pe prețuri de tranzacție. Conform Gândul, mai avem de așteptat pana în 2010.

Sursă date: Raportul de stabilitate financiară pe 2009, paginile 73 - 75.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP