Mihai Marcu: Ieşirea din capcană - un exerciţiu de radicalism economic - Bloguri economice

vineri, 24 iulie 2009

Mihai Marcu: Ieşirea din capcană - un exerciţiu de radicalism economic

Economia românească este acum în capcană iar sângerarea nu poate fi oprită, cel puțin pe termen scurt:

  • Banca Națională a României nu poate reduce suficient de rapid dobânzile la lei;
  • Guvernul nu poate face cheltuieli publice majore și nici nu poate acorda stimulente fiscale.

Din cauza deficitelor existente, așa cum am mai spus, România trebuie ieftinită; asta înseamnă devalorizare, mai exact:
  • devalorizare internă - scad cheltuielile și salariile nominale în sectorul public - greu de realizat în România, și nu mereu o soluție bună;
  • devalorizarea leului.

În anii '90 s-a produs o greșeală uriașă - s-a permis euroizarea (întâi dolari) de facto a economiei, pentru că leul să rămână în principal o unealtă pentru guvern, nu pentru economie. Datoriile în euro sunt piatra de moară care sugrumă economia românească; o soluție de a rupe cercul vicios este restructurarea datoriilor în euro și transformarea lor în datorii în lei, de comun acord cu creditorii, care de regulă sunt băncile.

Această greșeală trebuie corectată, iar cercul vicios trebuie rupt; pentru început leul trebuie devalorizat gradual și sustenabil, euro trebuie scumpit încât să devină neatractiv, iar creditorii sa nu aibă de pierdut chiar totul.

Ulterior, creditarea în euro trebuie fie limitată prin orice mijloc (pornind de la rezerve minime obligatorii de 100% pentru resurse atrase în euro până la interzicerea administrativă a creditării în euro pentru cei care nu au venituri în euro). Mai exact, populația și companiile să nu mai facă (pseudo) carry-trade dacă nu-și permit pierderile corespunzătoare.

Devalorizarea leului ar produce un val de falimente. Creditorii vor trebui protejați prin restructurarea datoriilor în euro, prin garanții ale statului și prin compensații din bani publici pentru creditori.

Pe plan fiscal, statul va trebui să acorde deduceri fiscale pentru efectele inflației. Ulterior, creditarea se poate relua - în lei.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP