Mihai Marcu: Schimbare de direcţie la FMI? - Bloguri economice

marți, 21 iulie 2009

Mihai Marcu: Schimbare de direcţie la FMI?

Negocierile Letoniei cu FMI nu sunt deloc simple. Bunavointa uriasa a Fondului cand a acceptat mentinerea consiliului monetar s-a evaporat, cerintele actuale de austeritate bugetare fiind inca de neacceptat de letoni. Se preconizeaza cresteri considerabile de taxe din 2010.

In Romania, sunt mari sanse sa se repete aceeasi situatie. Scaderea economica pe trimestrul 1 a fost superioara asteptarilor si nu am motiv sa cred ca trimestrul 2 va fi mai bun. Scaderea PIB-ului inseamna printre altele si incasari mai mici la buget, deci noi presiuni pe deficitul bugetar. Fata de previziunile bugetare, in primele 6 luni s-a colectat TVA cu 6.09% sub nivelul bugetat si cu 15.66% sub nivelul incasarilor de anul trecut.

Astfel, solutia aritmetic corecta (nu neaparat si cea politica) este o crestere a TVA, cu dezavantajele de rigoare:

  • taxa regresiva, loveste mai mult in cei cu venituri mici;
  • impact (limitat) asupra inflatiei.


Cel mai probabil, Guvernul va elimina TVA de 5% pentru locuinte (cum s-a si angajat in acordul cu FMI), insa nu este suficient pentru "repararea" finantelor publice. Deficitul bugetar este structural mare si exista multa ineficienta in sistem.

Dl. Tanasescu avertizeaza public ca din cauza scaderii economice tintele stabilite cu Fondul trebuie revizuite. Fondul va reveni in Romania pe 15 septembrie pentru a revizui cifrele la finalul lui iunie 2009, iar ce se intampla acum in Letonia ne arata cu FMI nu mai este atat de dispus la concesii. O ratare a celei de-a doua transe ar fi periculoasa pentru stabilitatea financiara.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP