Mihai Marcu: Semne de milă din partea FMI - Bloguri economice

joi, 30 iulie 2009

Mihai Marcu: Semne de milă din partea FMI

Stabilitatea cursului de schimb a leului a ajuns să depindă de ce se întâmplă acum într-o minune economică dezumflată - Letonia.

Dacă există un risc major pentru România, atunci acela este să nu încasăm a doua tranșă a acordului cu FMI. Cel mai afectat ar fi leul: cursul de schimb ar putea scăpa de sub control sau ar putea fi menținut doar cu costuri uriașe.


Acordul cu FMI ne cere să respectăm un deficit bugetar; la iunie 2009 - data când ne va verifica FMI - cifrele s-au respectat, prin împingerea deficitului bugetar în a doua parte a anului, dar perspectivele sunt proaste. Deficitul bugetar al României în 2009 va fi mai mare decât cel prognozat, mai ales din cauza reducerii PIB și a încasărilor mai mici. Existau mari riscuri ca FMI să nu accepte derapaje bugetare.

Exact aceeași situație a fost acum și în Letonia. Letonii încercat să reducă deficitul bugetar, dar nu suficient și exista riscul ca FMI să nu le acorde a doua transă. Ei bine, în Letonia FMI a cedat și a aprobat a doua tranșă în condițiile unui derapaj fiscal considerabil.

Asta înseamnă vești bune pentru România; dacă Guvernul nu va face greșeli majore, atunci vor putea renegocia cu FMI ținte mai laxe de deficit bugetar, iar șansele vor fi mari că toamna de dinainte de alegeri să ne prindă cu banii FMI la BNR și un curs valutar ținut sub control.

Acceptarea unui deficit mărit în 2008 de către FMI vine și cu un "măr otrăvit" la schimb: creșterea taxelor, cel mai probabil eliminarea cotei unice și înlocuirea cu un impozit progresiv și creșterea TVA.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Mihai Marcu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP