Răzvan Pascu: Folosim Online Banking-ul sau aşteptăm la ghişee? - Bloguri economice

joi, 30 iulie 2009

Răzvan Pascu: Folosim Online Banking-ul sau aşteptăm la ghişee?

Pentru multi dintre noi (printre care ma numar si eu) online banking-ul a devenit ceva foarte normal. De fiecare data cand avem de facut o tranzactie bancara apelam la site-ul bancii, introducem parolele si facem platile la facturi, transferuri bancare, schimburi valutare, etc. Online banking-ul a devenit ceva normal intr-un timp foarte scurt pentru ca ne-am saturat cu totii de asteptat pe la cozi, de functionare plictisite sau de completat formulare.

Personal folosesc Homebank-ul de la ING. Mi se pare foarte practic, extrem de simplu de utilizat (imi plac foarte mult lucrurile simple) si bine gandit ca structura. In plus, imi place pentru ca periodic i se mai adauga functii suplimentare care de multe ori imi sunt de folos. Prefer sa pierd cateva minute pentru a face un schimb valutar sau pentru un transfer bancar online decat sa merg la banca si sa imi fac 1000 de nervi. Iar serviciile de direct debit ma ajuta sa uit pur si simplu de plata unora dintre facturi, banca ocupandu-se singura de retragerea banilor de pe card si plata unor utilitati precum telefonul, internetul, cablul, etc.

Si alte banci ofera astfel de servicii (daca nu chiar toate) si multi dintre cei care le folosesc sunt multumiti in special de faptul ca economisesc timp. Va sfatuiesc pe toti insa sa aveti grija si sa ignorati mesaje de genul celor pe care le primesc si eu de multe ori pe saptamana prin e-mail, de la diferite banci, care ma anunta ca mi-a expirat contul online si sa introduc date personale, user, parole, coduri PIN, etc.

Desi probabil multa lume v-a spus asta, va repet si eu: nu oferiti niciodata, nimanui, codul PIN al unui card. Nimeni nu are nevoie de el, nici macar cei care raspund la telefon la Departamentul Relatii Clienti al bancii la care aveti contul. Iar daca inca nu ati primit pana acum vreun mesaj fals de la asa zisa banca cu care lucrati, atunci aveti mare grija pe viitor la cei care in loc sa isi foloseasca creierul pentru un lucru util si care le poate aduce glorie si bani curati, prefera sa se bucure la cativa euro nemunciti cu riscul puscariei. Link-ul acesta l-am primit eu ieri, de la “asa zisa” Raiffeisen Online (care desi seamana foarte bine cu originalul, nu e real). Se numeste phishing.

In final, ca si recomandare: e foarte posibil ca banca la care aveti cont sa ofere serviciul de Online Banking. Cred ca acest serviciu merita cativa euro pe luna chiar si doar pentru stresul de care scapati.

Voi cu ce banci lucrati?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP