Răzvan Pascu: Un nou rally pe Bursă? - Bloguri economice

marți, 28 iulie 2009

Răzvan Pascu: Un nou rally pe Bursă?

De vreo 2 saptamani asistam la o noua crestere pe Bursa de Valori Bucuresti dupa ce aceasta scazuse la inceputul lunii si parea ca a intrat in letargie iar investitorii si-au inchis calculatoarele si au plecat in concediu. “De vina” au fost in principal evolutiile bune ale companiilor din afara, institutii financiare precum Citigroup sau companii precum Google, Ford sau Ebay anuntand rezultate peste asteptari. De asemenea, a uimit si rezultatul foarte bun al Microsoft sau companii din Europa precum Ryanair (cel mai mare operator aerian low cost in Europa).

Dupa ce la Bucuresti se ajustase destul de mult pana in prima saptamana din luna iulie iar numarul tranzactiilor si valoarea de tranzactionare scazuse, Bursa a inceput din nou sa se anime si, pe langa tranzactiile cu actiuni, sa aiba loc si tranzactii de milioane de euro cu obligatiuni. Numai in ultima saptamana actiunile TLV au crescut in medie cu 5% zilnic pe fondul zvonurilor de preluare a bancii de catre National Bank of Greece (care detine in Romania si Banca Romaneasca). Ieri actiunile Bancii Transilvania (simbol TLV) au crescut cu 7,5%, dupa ce in timpul sedintei de tranzactionare crescusera cu peste 10%. Interesant este ca incepand de martea trecuta (21 iulie), cand actiunile TLV erau 1,17 RON, pretul acestora a crescut pana la 1,42 RON ieri, adica o diferenta de peste 21% intr-o saptamana.

Companiile din sectorul energetic si-au mentinut preturile, acestea fluctuand intr-o marja destul de mica, iar cele din sectorul chimic (Amonil si Azomures) au inregistrat chiar scaderi usoare in ultima saptamana. Cresteri mai serioase au fost inregistrate in ultimele 2 saptamani si pe SIF-uri, SIF5 (actiunea pe care o am in portofoliu si pe care o urmaresc dintre cele 5 SIF-uri) crescand din 13 iulie de la 7,8 RON pana la putin peste 9 RON. In ceea ce priveste sfaturile de investitii, desi suna tentant sa investesti acum pe Bursa, daca o faci pe un termen mai lung poate fi profitabil, dar este posibil ca toate aceste cresteri din ultima perioada sa fie urmate de ceva corectii pe termen scurt. In opinia mea, nimic din datele economice nu s-a schimbat, ci poate putin perceptia investitorilor asupra riscurilor pe baza rezultatelor bune din afara.

Faptul ca o actiune precum Banca Transilvania creste pe Bursa cu peste 20% intr-o saptamana fara ca nimic dintre datele economice sa se fi schimbat poate insemna doar cateva lucruri: ori compania era puternic subevaluata fata de restul pietei (ceea ce nu cred), ori perceptia investitorilor asupra sectorului bancar s-a mai schimbat (ceea ce este adevarat in opinia mea), ori ca numai datele venite din afara (zvonurile de preluare si rezultatele financiare in SUA) pot modifica cursul actiunilor (ceea ce pare la fel de adevarat din punctul meu de vedere). Nu cred ca trebuie sa ne imbatam cu apa rece intrucat este foarte posibil ca SUA sa iasa prima din criza, asa cum a fost prima tara care a intrat in criza. Masina de tiparit bani a SUA (Trezoreria) ii poate ajuta pe termen scurt sa isi revina mult mai repede decat alte tari, dar noi trebuie sa fim rationali si sa intelegem ca ajustarea pozitiva a economiei se poate face doar prin reforme rapide si concrete sustinute de un plan de reducere a cheltuielilor bugetare viabil (nu reduceri de 20% la salariile a 10 ministri). Din pacate noi nu avem posibilitatea de a tipari bani precum americanii (la care a devenit un hobby), acestia ducand deficitul spre niste sume cu atat de multe zerouri (in dolari) incat ma gandesc cu mirare pe unde vor scoate camasa.

Voi urmari cu mare atentie rezultatele BRD si EBS (Erste Bank la Viena, care detine BCR-ul in Romania) publicate la sfarsitul lunii. Ma astept ca BRD sa vina cu rezultate peste asteptari (si ma tenteaza niste actiuni BRD) intrucat chiar daca creditarea nu a crescut spectaculos catre populatie in ultima vreme, bancile cred ca vor face profituri frumoase, inclusiv anul acesta, in primul rand datorita statului care se imprumuta aproape saptamanal de bani de la banci.

Si, pentru ca multa lume ma intreaba pe e-mail, sincer, nu cred ca vreo banca va avea probleme de lichiditati in Romania anul acesta. Ba, mai mult decat atat, cred ca toate bancile importante din Romania vor face chiar si profituri bune la sfarsitul anului.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Răzvan Pascu

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP