Cristian Orgonaş: Ar trebui statul să îi ajute pe cei care nu îşi mai pot plăti restanţele la bănci? - Bloguri economice

marți, 25 august 2009

Cristian Orgonaş: Ar trebui statul să îi ajute pe cei care nu îşi mai pot plăti restanţele la bănci?

Sunt convins ca in lunile urmatoare, problema restantierilor la banci va deveni din ce in ce mai prezenta in peisajul economic si social romanesc, iar specialistii si politicienii vor analiza pe toate partile posibilitatea/oportunitatea ca Statul roman sa ii ajute intr-o forma sau alta pe debitori pentru ca acestia sa nu ajunga in postura de executare silita.

Toata lumea este de acord ca somajul va continua sa creasca, iar mai multi someri inseamna de fapt mai multi restantieri. Chiar daca in acest moment bancile stau confortabil din punctul de vedere al ponderii restantelor in total portofoliu de credite, evolutia acestei ponderi este destul de ingrijoratoare.

In acest context, iata ce declara presedintele uneia dintre bancile straine prezente in Romania:

Rata creditelor neperformante nu este inca la un nivel critic, insa evolutia este ingrijoratoare, mai ales in cazul creditelor ipotecare si a celor pentru companii. Statul ar trebui sa intervina pentru a nu aparea o problema sociala in urma executarii silite a celor ce nu-si mai pot plati rata la imprumutul ipotecar si care risca sa-si piarda casa in care locuiesc. sursa: saptamana financiara

Desi este adevarat ca domnul Ghetea, presedintele ARB, declara ca in acest moment nu se pune problema unui asemenea demers, la fel de adevarat este ca pana in acest moment, am avut extrem de putine executari silite care sa presupuna aruncarea in strada a unora dintre debitori. Cu alte cuvinte, Guvernul nu s-a confruntat cu un pericol social, insa ma intreb ce se va intampla daca lucrurile vor degenera.

Pana in 2007, BNR a avut o politica extrem de buna in ceea ce priveste gradul de indatorare, nivelul maxim acceptat fiind de 35% in cazul creditelor ipotecare si de 40% cel general, clientii bancilor nepunand astfel sa se imprumute atat de mult pe cat probabil si-ar fi dorit.

La inceputul lui 2007, din motive care imi scapa, BNR a permis bancilor sa urce gradul de indatorare pana la 65 sau chiar 70% din venit, iar clientii atat au asteptat. Zeci de mii de persoane au contractat credite ipotecare sau de nevoi personale garantate cu ipoteca indatorandu-se pana peste cap, unii dintre ei umflandu-si chiar artificial veniturile pentru a lua o suma cat mai mare, iar acum, cand veniturile lor scad si nu mai pot plati ratele, cine ar trebui sa ii ajute?

Cine se face vinovat pentru aparitia unor asemenea situatii? Bancile ca le-au acordat clientilor credite aceptand un grad de indatorare prea mare, BNR ca a lasat bancile de capul lor, sau clientii care s-au indatorat fara masura?

Ar trebui sa ii ajute Statul pe cei aflati in dificultate, sau aplicam teoria selectiei naturale?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP