Cristian Orgonaş: Despre profiturile înregistrate de companiile de telefonie mobilă - Bloguri economice

vineri, 21 august 2009

Cristian Orgonaş: Despre profiturile înregistrate de companiile de telefonie mobilă

In Romania, sectorul telefoniei mobile este unul in care profiturile sunt extrem de mari, cei doi jucatori principali de pe aceasta piata reusind anul trecut sa isi majoreze marjele de profit in ciuda concurentei generate de Cosmote.

Astfel, conform Ministerului de Finante, in 2008 veniturile totale in lei ale Orange au crescut cu 16.5% de la 4.15 la 4.85 miliarde, in timp ce profitul brut s-a majorat cu 29.2%, ajungand la 1.9 miliarde lei, ceea ce inseamna o rata a profitului de 39.1%, uriasa fata de ceea ce se poate inregistra pe o piata asezata.

Nici in cazul Vodafone lucrurile nu stau cu mult diferit, veniturile acestei companii crescand anul trecut cu 14.6% de la 4 la 4.6 miliarde lei, in timp ce profitul brut a avansat cu 25.6%, ajungand la 1.3 miliarde lei. Rata profitului este de 28.8%. In graficul de mai jos se poate vedea evolutia din ultimii ani a ratelor de profit si a veniturilor totale, click pentru marire.Daca vom cumula cifrele, vedem ca impreuna, Orange si Vodafone au obtinut in 2008 venituri totale de 9.4 miliarde lei (2.5 miliarde euro) si un profit brut de 3.2 miliarde lei, respectiv 860 milioane euro la cursul de anul trecut.

Impozitul pe profit incasat de stat a fost de 476 milioane lei, cele doua companii generand 3.7% din tot impozitul pe profit incasat de stat anul trecut de la agentii economici.

Daca discutam despre profitul brut pe cap de angajat, si acesta se situeaza la un nivel foarte bun, respectiv 173.000 de euro in cazul Orange si 121.000 de euro in cazul Vodafone. In graficul de mai jos se poate vedea evolutia profitului per angajat in ultimii ani.Doar ca o comparatie, in 2008 un angajat BRD a generat un profit brut de aproximativ 46.000 de euro, iar un angajat Petrom 13.000 de euro.

Sunt ratele de profit prea mari?

Pana la aparitia Cosmote, piata telefoniei mobile a fost impartita frateste intre cei doi mari jucatori, acestia avand grija ca nu cumva sa concureze intre ei prin intermediul preturilor si astfel sa strice piata. Aparitia grecilor le-a stricat putin planurile, insa daca privim evolutia ratelor de profit, vedem ca cel putin in cazul Orange, in 2008 rata profitului este egala cu cea din 2004, ceea ce inseamna ca in ciuda scaderii ceva mai accentuate a preturilor in ultima vreme, acestea se situeaza totusi la un nivel la care asigura un profit absolut respectabil.

Sunt aceste profituri prea mari? In business nu se discuta in acesti termeni, companiile incercand sa profite la maxim de capacitatea unei piete de a furniza rate de profit cat mai mari. Daca utilizatorul roman de telefonie mobila este dispus sa plateasca preturile actuale practicate de companiile existente pe piata, aceste profituri nu sunt nici mari, nici indecente, ci normale. Aceeasi logica se aplica si in cazul sistemului bancar sau in cel al pietei cimentului, unde profiturile sunt de asemenea semnificative.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP