Cristian Orgonaş: Foame mare la Guvern - Bloguri economice

luni, 31 august 2009

Cristian Orgonaş: Foame mare la Guvern

In 1995, Parlamentul a aprobat Legea 112, prin care era reglementata situatia juridica a locuintelor trecute in proprietatea statului dupa 1945, aceasta lege oferind fostilor proprietari posibilitatea de a recupera ceea ce statul comunist le-a furat oferind chiriasilor posibilitatea de a isi cumpara locuintele.

Problema este ca acestia au recuperat cumparat doar locuintele, nu si terenul aferent, care acum se afla in proprietatea primariilor. Cum in acest moment foamea de bani a guvernului este mare, ce s-a gandit domnul Boc – hai sa dam o lege prin care sa ii obligam pe actualii proprietari sa cumpere si terenul, o afacere care ar putea aduce la buget un miliard de euro in urmatorii doi ani.

Exista doua probleme aici: (i) faptul ca statul ii obliga pe proprietari sa cumpere terenul respectiv desi in momentul in care acestia au cumparat imobilul, nu li s-a spus ca prin contractul semnat se obliga ca la un moment dat sa cumpere si terenul aferent si (ii), terenul se vinde la pretul pietei, ceea ce inseamna ca vor plati pretul facut in primul rand de speculatori.

Iata la ce situatii poate duce aceasta lege:

Desi preturile la terenuri au scazut, un metru patrat in centrul Bucurestiului, unde se afla multe astfel de blocuri, se invarte inca în jurul sumei de 1.000 de euro. In zona Unirii, de exemplu, exista doua blocuri, cu 18 apartamente, care au un teren de 1.000 de metri patrati, adica 55,5 metri patrati de proprietar. Daca legea ar intra în vigoare, fiecare proprietar de apartament ar trebui sa plateasca statului 55.500 de euro pentru terenul aferent.

Cu alte cuvinte, proprietarii deposedati de comunisti si reimproprietariti de catre capitalisti, dupa ce au asteptat zeci de ani pentru a li se face dreptate, actualii proprietari vor fi acum obligati de catre stat sa cotizeze la buget pentru ca dommul Boc sa aiba cu ce plati pensiile si salariile unui aparat administrativ pe care refuza sa il reformeze.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe aceasta lege, ceea ce inseamna ca va fi probabil aprobata. In aceste conditii, scandalul care va izbucni, va unul “pe cinste”.

Un articol complet pe aceasta tema gasiti in Saptamana Financiara

UPDATE: asa cum au semnalat unii dintre comentatori, se pare ca am facut o confuzie intre legi, Legea 112 oferind posibilitatea chiriasilor care locuiau in case nationalizate sa le cumpere, si nu se referea la dobandirea caselor de catre fostii proprietari. Problema insa ramane – guvernul obligandu-i pe actualii proprietari sa cumpere terenul, ceea ce nu este deloc corect.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP