Cristian Orgonaş: În sfârşit, are şi domnul Geoană o idee inteligentă - Bloguri economice

joi, 27 august 2009

Cristian Orgonaş: În sfârşit, are şi domnul Geoană o idee inteligentă

Domnul Geoana este cunoscut drept un politician care uneori vorbeste mai repede decat gandeste, insa propunerea domniei sale legata de amanarea cu un an a platii catre banci a principalului la creditele contractate de catre IMM-uri este una interesanta, care merita analizata ceva mai in detaliu.

Spuneam cu putin timp in urma, ca in Romania nu am asistat la nici un faliment rasunator, nici o firma cu adevarat mare nu si-a inchis portile, ceea ce este oarecum neobisnuit avand in vedere severitatea scaderii PIB. Acest lucru nu s-a intamplat pentru ca firmele mari sunt in majoritatea lor multinationale, care nu au probleme in relatia cu bancile, care au forta financiara de a trece peste un an de criza.

Sectorul IMM insa nu a fost la fel de norocos, multor firme ajungandu-le cutitul la os din cauza scaderii afacerilor si lipsei de finantare. Creditele pentru dezvoltare sau pentru asigurarea derularii operatiunilor luate in anii trecuti trebuie returnate, salariile trebuie platite, taxele si impozitele catre stat la fel, dar cum sa faci asta cand clientii tai intarzie plata facturilor, iar tu nu mai ai acces la finantare? Iti platesti la randul tau facturile cu intarziere si de aici rezulta un cerc vicios care a facut ravagii in economia anilor `90.

Bancile nu au nici un interes sa isi omoare clientii pentru ca traiesc de pe urma lor, iar un client mai putin inseamna un profit mai mic in anii urmatori. In plus, daca ii vor executa pe cei care nu isi vor mai putea plati ratele, au toate sansele sa nu isi recupereze in intregime banii, inregistrand astfel pierderi.

Pe de alta parte, criticii pot spune ca mentinerea intr-un mod artificial in viata a unora dintre IMM-urile cu probleme, nu reprezinta altceva decat ascunderea gunoiului in pres, un articol bun pe tema asta gasiti aici.

Spuneam ca ideea domnului Geoana este buna, insa va deveni extrem de proasta daca aceasta miscare va presupune garantia statului. In acest moment, se vorbeste despre un moratoriu intre banci si IMM-uri, BNR si guvernul actionand ca mediatori.

Daca intr-un fel sau altul se va ajunge in situatia ca statul sa garanteze datoriile firmelor care intra in aceasta schema, lucrurile se complica extrem de mult pentru ca garantia statului inseamna de fapt o invitatie pentru patroni sa nu isi mai plateasca datoriile catre banci.

Ce poate reprezenta acest moratoriu? Poate fi o gura de oxigen pentru IMM-urile viabile, care insa se confrunta in acest moment cu dificultati financiare, oferind patronilor timp pentru a isi reveni. Ce nu va rezolva? Nu va rezolva problema IMM-urilor care au pierderi din activitatea de baza si a caror afaceri sunt conduse prost.

Vom vedea in zilele/saptamanile urmatoare daca si cum va fi pusa in practica aceasta idee.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP