Cristian Orgonaş: Reprezintă emigrarea singura soluţie pentru un trai mai bun? Pentru mine nu. - Bloguri economice

vineri, 28 august 2009

Cristian Orgonaş: Reprezintă emigrarea singura soluţie pentru un trai mai bun? Pentru mine nu.

Aud tot mai des ca Romania este condamnata la subdezvoltare, ca nu o mai putem schimba si ca daca vrem sa traim mai bine, nu putem decat sa emigram. In SUA, Canada, Germania, UK, Italia, Spania, Australia sau oriunde lumea este mai civilizata, oriunde poti avea un salariu decent iar autoritatile iti ofera servicii de calitate in schimbul banilor pe care ii platesti sub forma de taxe si impozite.

Trebuie sa spun ca desi am de pe vremea lui Ceausescu rude in strainatate, nu am plecat. La inceputul anilor `90 nu am plecat pentru ca eram prea mic pentru a lua astfel de decizii, iar acum nu plec pentru ca sunt prea “batran” pentru a o lua de la capat. Si mai am un motiv pentru care nu plec - cred ca ma pot realiza in Romania mai usor decat in Vest.

Pe toti ne deranjeaza faptul ca la 20 de ani de la Revolutie, ne conduc aceeasi comunisti din esalonul doi al PCR (ei sau rudele/prietenii lor), ca nu avem autostrazi, ca sanatatea si invatamantul sunt la pamant, ca avem una dintre cele mai corupte clase politice din Europa, ca statul cheltuie prost banii nostri, ca micile afaceri sunt condamnate din start la faliment sau sunt fortate sa traga statul in piept datorita birocratiei si coruptiei din administratie, ca traim intr-o tara manelizata, otevizata, intr-o tara in care intalnesti nesimtirea pe toate drumurile.

Ii inteleg pe cei care au plecat deja, pe cei care doresc sa plece sau pe cei care s-au saturat de Romania si privesc Vestul drept singura solutie pentru un trai decent. Acesti oameni nu sunt de condamnat pentru ca nu au mai vrut sau nu mai vor sa astepte inca 20-30 de ani pentru a ajunge la un anumit grad de civilizatie.

Nu inteleg insa un alt lucru: de ce unii dintre romanii care pleaca in Germania spre exemplu, in momentul in care trec granita devin nemti? Cum pot deveni brusc civilizati, cum pot respecta regulile de circulatie, de ce nu mai arunca hartii sau chistoace pe strada? De ce nu “se fac ca lucreaza” ci chiar pun osul la treaba? Pentru ca intr-o tara civilizata, trebuie sa te comporti si tu in mod civilizat.

De ce in momentul in care se intorc in Romania, uita de bunul simt de care au dat dovada ACOLO si o iau de la inceput? Pentru ca Romania este o tara necivilizata, pentru ca aici oricum toata lumea se comporta la fel.

Sunt acum la moda termenii ”Rromania” si “rromani” cand discutam despre toate cele de mai sus, insa nu ne intrebam cati dintre noi, cei care credem ca suntem romani si nu rromani, avem de fapt o parere prea buna despre propria persoana?

Trebuie sa intelegem ca avem clasa politica pe care o meritam, pentru ca ei nu pot fi altfel decat suntem noi. Ca avem invatamantul pe care il meritam, ca avem sistemul sanitar pe care il meritam, ca avem justitia pe care o meritam.

La urma urmei, Romania nu este formata dintr-o gloata de 20 de milioane de oameni, ci din Orgonas, Ionescu, Popescu sau Georgescu, din oameni care prin deciziile pe care le iau in fiecare zi, influenteaza evolutia noastra ca tara si ca popor.

Toata lumea vrea sa traiasca mai bine, insa nu cred ca emigrarea reprezinta cea mai buna solutie. Din punct de vedere economic, o economie emergenta precum cea a Romaniei iti ofera mai multe oportunitati decat o economie asezata, randamentele investitiilor sunt mult mai mari si iti poti dezvolta mult mai repede cariera, deci per total, cred ca te poti realiza mai usor aici decat in strainatate.

Zilele trecute am avut o discutie cu cineva pe marginea acestui subiect si m-am gandit ca mi-ar placea sa plec in Germania, sa ma stabilesc intr-un orasel medieval din Bavaria, departe de zgomotul marilor orase, departe de tot ce ma deranjeaza in Romania. Insa, desi ma incanta o asemenea perspectiva, cel putin deocamdata nu pot sa plec.

De ce? Pentru ca de fiecare data cand m-am dus dincolo (cu jobul sau in vacanta), m-am simtit ca un strain. Pentru ca de fiecare data cand m-am intors in tara, m-am bucurat ca m-am intors. M-am bucurat ca m-am intors la familie, prieteni, la “cutia de chibrituri” in care stau, la traficul infernal, la tara in care parcurgi 100 de km in trei ore, sau unde din cauza birocratiei esti nevoit sa te plimbi cu doua acte pe la zece ghisee.

Nu raman in Romania pentru ca am vreo datorie morala fata de cineva, cu atat mai putin fata de “tara si popor” si cred ca sunt un bun roman doar prin faptul ca ma comport si actionez intr-un mod civilizat.

Raman pentru ca vreau sa ma realizez aici. Nu plec, cel putin deocamdata.

Voi, care ati ramas, de ce ati ramas? Care ati plecat, de ce ati plecat?

PS: de data asta sunt de acord cu domnul Patriciu

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP