Cristian Orgonaş: Surpriză! Analiştii nu pot previziona viitorul economiei - Bloguri economice

sâmbătă, 22 august 2009

Cristian Orgonaş: Surpriză! Analiştii nu pot previziona viitorul economiei

In urma cu exact un an, se discuta pe la colturi ca si Romania va fi afectata de criza care cuprinse deja marile economii ale lumii. La momentul respectiv, autoritatile contau pe o crestere economica de 4-5% in 2009, in timp ce unii specialisti ceva mai circumspecti, declarau ca expansiunea economiei va fi ceva mai mica, undeva in jurul a 2-3%, in scadere semnificativa fata de ritmul infernal de anul trecut.

Lunile treceau, iar prognozele deveneau tot mai pesimiste. In ianuarie 2009, Guvernul si-a construit bugetul pe o crestere de 2.5%, in timp ce analistii incepeau sa discute tot mai serios despre posibilitatea ca Romania sa inregistreze o crestere economica negativa, sa intre deci in recesiune.

In acest moment, prognozele facute anul trecut (nici macar cele facute in urma cu sase luni) nu mai au nici un suport in realitate, ceea ce nu inseamna altceva decat confirmarea faptului ca nimeni nu poate prezice viitorul. Indiferent de modelul matematic pe care il aplici si de variabilele pe care le iei in considerare, nu ai cum sa determini cat de cat exact evolutia principalilor indicatori macroeconomici, mai ales atunci cand discutam de o perioada de criza.

Ceea ce s-a intamplat cu Romania nu reprezinta o intamplare, click pe graficul de mai jos pentru a vedea de ce.Atunci cand economia are o evolutie calma, si un incepator poate spune ce se va intampla. Insa, atunci cand lucrurile se complica, si cel mai bun economist o da in bara. Pe grafic se poate observa ca cei care au facut previziuni economice legate de evolutia economiei SUA (care intre noi fie vorba, este mult mai asezata si mai predictibila decat cea a Romaniei), au nimerit-o doar in perioadele dintre crize. Atat.

Lucrurile stau la fel si in ceea ce priveste predictiile legate de evolutia bursei, detaliile mai jos.Ultimele predictii legate de economia romaneasca indica o scadere economica de 8-8.5%, iar aceste previziuni sunt realizate cu doar cateva luni inainte de sfarsitul anului. Pe cat facem pariu ca realitatea va fi cu totul alta?

sursa

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP