Cristian Orgonaş: Va deveni FMI inamicul public numărul 1? - Bloguri economice

duminică, 9 august 2009

Cristian Orgonaş: Va deveni FMI inamicul public numărul 1?

Conform unor surse guvernamentale citate de Mediafax, Guvernul discuta cu FMI disponibilizarea a aproximativ 10% dintre cei 1.4 milioane de bugetari, precum si inghetarea atat a pensiilor, cat si a salariilor bugetarilor, pana cand Legea salarizarii unice va incepe sa produca efecte. In plus, in acest an, toti bugetarii vor fi nevoiti sa isi ia 2-3 saptamani de concediu fara plata.

Aceste masuri vor afecta direct sau indirect peste 8 milioane de oameni (pensionarii, bugetarii si familiile acestora), o masa de manevra suficient de importanta pentru ca unii sa scoata de la naftalina pericolul FMI, respectiv institutia care a venit in Romania pentru a cere, si de data aceasta, reforme in schimbul banilor.

Despre bugetari putem spune ca sunt oricum, numai ca nu sunt organizati nu. In sectorul privat, daca patronul te da afara, nu poti face prea multe, iar marturie sta faptul ca din octombrie, companiile private au concediat aproximativ 200.000 de persoane fara a produce miscari sociale de amploare, insa daca Guvernul va lua taurul de coarne si va da afara 10% din cei care lucreaza in sectorul de stat, sunt convins ca vom asista la o noua revolutie.

Sindicatele, incapabile sa inteleaga faptul ca aceasta masura chiar trebuie luata pentru ca Romania sa evite soarta Estoniei, vor scoate in strada zeci de mii de oameni, iar autoritatile probabil vor “gasi o solutie” pentru ca numarul celor ramasi fara un loc de munca sa fie redus la un nivel ridicol.

FMI va fi pus la stalpul infamiei, ni se va aminti din nou de anii `90 si de experientele esuate ale FMI din America Latina, despre faptul ca “nu trebuie sa vina aia de la Washington sa ne spuna noua cum sa ne organizam”, si se va trece complet cu vederea ca in acest an vom avea o scadere economica record, incasarile la buget au scazut semnificativ, in timp ce aparatul administrativ nu a fost niciodata mai “gras”.

Pentru mine, este o surpriza ca FMI accepta (cel putin la nivel de discutii) un deficit bugetar in jurul a 7% din PIB, ceea ce, intre noi fie vorba, inseamna ca de la buget se vor cheltui cu peste 8 miliarde de euro mai mult decat se vor incasa, iar partea cea mai proasta este ca aceste cheltuieli se duc pe salarii, pensii si ajutoare sociale, si nu pe investitii.

Cei care se pregatesc sa ridice pumnul impotriva FMI si a masurilor pe care acesta le propune, ar trebui sa se gandeasca la faptul ca, fara banii de la FMI si UE, salariile si pensiile ar fi fost acum platite cu intarziere sau deloc, leul ar fi luat-o razna, iar numarul bugetarilor care ar fi trebuit concediati ar fi fost cel putin dublu.

Guvernul nu poate insa sa ascunda gunoiul sub pres pentru mult timp. In primul semestru s-a incadrat ”la mustata” in criteriile agreeate cu FMI in ceea ce priveste deficitul bugetar, insa a facut-o cu pretul amanarii unor cheltuieli pentru a doua jumatate a anului.

Daca Guvernul va forta negocierile cu Fondul in sensul de a refuza luarea unor masuri de reforma profunda a sistemului Administrativ, iar acest refuz va determina ruperea acordului sau intarzierea virarii celei de-a doua transe din imprumut, alianta PDL-PSD ne va ingropa pe toti.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP