Cristian Orgonaş: Va fi in 2010 mai rău decât în 2009? - Bloguri economice

luni, 24 august 2009

Cristian Orgonaş: Va fi in 2010 mai rău decât în 2009?

In anii trecuti, o mare parte din cresterea economica s-a datorat ritmului infernal de crestere a consumului, iar consumul a crescut datorita cresterii anormale a creditarii.

Pentru a oferi cateva cifre, doar in 2007 si 2008, soldul creditelor de consum acordate populatiei a crescut cu peste 11 miliarde de euro - 6 mld in 2007 si 5 mld in 2008, bani care s-au dus pe masini, aparate electrocasnice, vacante, etc., iar companiile care vindeau astfel de produse au prosperat, au angajat oameni, si-au extins activitatea, s-au adaptat la realitate cu alte cuvinte.

Acum, lucrurile evolueaza in directia inversa. In prima jumatate a acestui an, soldul creditelor nu numai ca nu a crescut ci chiar a scazut, volumul cifrei de afaceri in comert s-a redus cu mai mult de o treime, populatia are acum arici la buzunare si se gandeste de cinci ori inainte de a cumpara ceva, iar companiile care in anii trecuti s-au extins pentru a face fata cererii, acum se vad nevoite sa isi restranga activitatea.

Restrangerea activitatii ia insa timp, iar ceea ce am vazut pana acum in 2009, nu reprezinta decat primele incercari ale patronilor de a face fata crizei. In SUA, criza a inceput la sfarsitul anului 2007, iar acum, la sfarsitul lui 2009, somajul continua sa creasca, la fel si numarul bancilor care intra in faliment sau numarul celor care nu isi mai pot plati ratele.

Exista o anumita inertie a economiei de a reactiona la criza, in sensul ca o scadere la jumatate a vanzarilor, asa cum s-a intamplat cu piata auto sau a bunurilor de folosinta indelungata spre exemplu, nu genereaza automat o redimensionare a personalului, nu inseamna falimente sau restrangeri semnificative de activitate, ci o incercare de supravietuire folosind rezervele adunate in anii trecuti (pentru cei care le au).

In momentul in care aceste rezerve se vor termina, patronii nu vor mai avea de ales si vor taia drastic din cheltuieli pentru a supravietui. Multe companii au realizat deja acest pas, insa sunt convins ca multe altele o vor face in lunile urmatoare.

Situatia este insa cu adevarat proasta pentru ca bancile refuza practic sa crediteze economia sau o fac la dobanzi extrem de mari, iar atunci cand nu mai ai bani pentru a iti acoperi cheltuielile si banca iti inchide usa in nas, ce mai poti face?

Nici statul nu se afla intr-o situatie mai buna. O stagnare sau o crestere usoara a PIB anul viitor va genera o stagnare a incasarilor la buget. Daca pentru acest an FMI a acceptat un deficit bugetar de 7.3%, sunt convins ca aceasta institutie va cere guvernului reducerea deficitului sub 6% din PIB in 2010, ceea ce inseamna o reducere a cheltuielilor cu cel putin 1.5 miliarde de euro, sau 6 miliarde lei.

Aceasta suma este egala cu 6% din totalul cheltuielilor bugetare ce vor fi realizate in acest an de la bugetul central. Iar aceasta reducere va trebui sa aiba loc dupa ce in 2009, Guvernul se da de ceasul mortii pentru a se incadra in procentul de 7.3%. Cum vor reusi guvernantii sa reduca cheltuielile cu inca 6 miliarde de lei anul viitor, fara sa dea afara cateva sute de mii de bugetari? Vor taia de la investitii?

In 2010 somajul va continua sa creasca, fiind posibil ca inca 150.000 de romani sa ramana fara un loc de munca, mai ales daca statul va reforma administratia. Cresterea numarului somerilor inseamna pentru buget incasari mai mici si cheltuieli mai mari, inseamna de fapt eforturi si mai mari pentru ca noua tinta de deficit bugetar ce va fi convenita cu FMI, sa fie respectata.

La fel ca in cazul unei cresteri economice, propagarea in economie a efectelor unei scaderi economice semnificative ia timp, fiind posibil ca in 2009 sa nu fi vazut decat varful icebergului.

Vor trai romanii mai prost anul viitor? Unii cu siguranta da, mai ales cei aflati sub medie din punctul de vedere al educatiei si veniturilor. In mod sigur, unele dintre companiile care acum incearca sa supravietuiasca, nu vor mai fi pe piata anul viitor.

In urma acestei crize, economia romaneasca se va aseza pe baze noi, mai sanatoase, iar numarul milionarilor sau miliardarilor de carton va fi incomparabili mai mic. Falimentul unor companii, cresterea somajului sau a numarului celor care nu isi mai pot plati ratele la banca nu reprezinta un lucru bun, insa avem acum sansa de a realiza ca nu putem continua asa cum am inceput in anul 2000.

Nu sunt pesimist, si cred ca anul 2010 va fi bun pentru cei care stiu sa profite de aceasta criza, pentru adevaratii profesionisti, pentru cei care nu sunt obisnuiti sa piarda timpul la lucru asteptand ora 5 pentru a rupe usa. Problema este ca acestia sunt o minoritate in Romania, iar cei care sunt obisnuiti ca sub o forma sau alta sa primeasca un ajutor de la stat sau din orice alta parte, reprezinta majoritatea. Pentru acestia din urma, lucrurile vor sta cu adevarat prost anul viitor.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP