Cristian Orgonaş: Va putea absorbi piaţa muncii peste 300.000 de viitori foşti bugetari? - Bloguri economice

miercuri, 26 august 2009

Cristian Orgonaş: Va putea absorbi piaţa muncii peste 300.000 de viitori foşti bugetari?

Ieri, domnul Pogea a anuntat ca numarul bugetarilor ar putea fi redus cu aproximativ 326.000 de persoane pana in 2015, scazand de la 1.39 milioane in acest moment la 1.07 milioane, cei mai multi – respectiv 150.000, fiind nevoiti sa plece anul viitor.

Desi sunt circumspect in ceea ce priveste cifra concedierilor anuntata de guvern, se pare ca in sfarsit cei care ne conduc au realizat ca nu mai pot continua fara o minima reforma a administratiei.

Sa presupunem ca in urmatorii 6 ani, 300.000 de bugetari isi vor pierde locurile de munca. Daca se va intampla asta, ma intreb cum va reactiona piata muncii in conditiile in care companiile private evita pe cat posibil sa angajeze fosti bugetari, iar bugetarii sunt obisnuiti cu un anumit tip de munca, fiindu-le probabil greu sa se obisnuiasca cu gandul ca vor munci la patron.

In perioada 2005-2008, respectiv perioada de maxima inflorire economiei romanesti, guvernul Tariceanu a creat 600.000 de locuri de munca, insa mai mult de jumatate au fost in administratie, ceea ce inseamna ca economia privata nu a angajat mai mult de 2-300.000 de persoane.

Aceasta criza va genera aproximativ 3-400.000 de someri care vor proveni doar din sectorul privat. Daca vom mai adauga inca 300.000 de la stat, vom ajunge aproape 700.000. Va putea economia sa produca in urmatorii 4-5 ani atat de multe locuri de munca incat sa dea de lucru la macar jumatate dintre acestia? Ma indoiesc.

Pentru a determina sindicatele sa accepte concedierile, dl Pogea a venit si cu un plan de crestere a salariului mediu in administratie, care acum este de 2200 de lei brut, insa va ajunge la 3430 in 2015. Inteleg ca oamenilor trebuie sa li se mareasca salariile, insa am o problema cand compar evolutia salariului in privat (conform CNP), cu evolutia salariului in admninstratie, click pe graficul de mai jos.


In acest moment, diferenta dintre salariul mediu brut pe economie si cel din administratie este de aproximativ 20% in favoarea celor de la stat. Daca planul guvernului va fi pus in aplicare, diferenta va creste la 35% pana in 2015. Cum si salariul minim pe economie va creste accelerat in anii urmatori, este greu de crezut ca mediul privat va produce foarte multe locuri de munca pentru ca productivitatea nu va putea tine pasul cu cresterea costurilor salariale, iar companiile vor evita sa faca angajari.

Firmele pot creste salariile la presiunea guvernului, insa nu pot fi obligate sa angajeze oameni. In plus, daca privim cifrele la nivel macro, vedem ca somajul nu a crescut pe masura scaderii activitatii economice, ceea ce inseamna ca nici nu va scadea pe masura cresterii economice asteptate sa aiba loc in anii urmatori.

Ce se va intampla pe piata muncii? Vom fi probabil nevoiti sa ne obisnuim cu o rata a somajului mai mare, noul standard devenind 6.5-7% comparativ cu 4-5% in anii trecuti, ceea ce nu reprezinta neaparat un lucru rau pentru firme si nici pentru economie.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Cristian Orgonaş

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP