Dan Popa: Câte bănci sunt necesare în România? Şi câte suficiente? - Bloguri economice

duminică, 23 august 2009

Dan Popa: Câte bănci sunt necesare în România? Şi câte suficiente?

Nu de putine ori, oficialii bancilor locale au declarat public ca numarul bancilor care opereaza in Romania este prea mare fata de adancimea pietei. Bogdan Baltazar estimeaza ca 20 de banci ar fi suficiente. Liviu Voinea nu da cifre, dar arata spre piata poloneza unde, la un număr dublu de locuitori faţă de România, sunt de două ori mai puţine bănci. Seful BRD, Patrick Gelin declara acum 3 ani ca ar putea ramane doar 5-7 banci pe piata.
Cu cat o banca este mai extinsa, cu atat gestionarea retelei de unitati este mai costisitoare. Trebuie sa ai un numar de clienti suficient de mare pentru a-ti amortiza cheltuielile cu spatiile, mijloacele de comunicare, personalul samd.
La intrebarea din titlul acestui post nu exersez orgoliul de a raspunde singur. Am insa in vedere o excelenta analiza a unui cercetator pe segmentul financiar-bancar, o romanca absolventa a Babes Bolyai, care lucreaza de ani buni in Franta, la Universitatea din Paris.

Mihaela Costisor a analizat sistemul bancar din Romania, „testand” rezistenta sistemului bancar la o serie de parametri. De la modificarea RMO, la necesitatea majorarii fondurilor proprii. Ea noteaza, in alta ordine de idei, ca in perioade de criza, calitatea activelor este mult mai importanta decat nivelul (volumul) lor. Si ca, de multe ori, reevaluarea activelor unei banci (atunci cand pretul activelor scade dramatic) poate declansa un fenomen de contagiune cu efecte negative in sistem.
Costisor analizeaza numarul bancilor care ar supravietui modificarii RMO, unor schimbari a cererii agregate sau care ar fi impactul numarului de banci asupra soliditatii sistemului bancar.

Una dintre concluzii (repet, este doar un scenariu, cu toate ca aparatul matematic care il insoteste este foarte consistent) este ca in cazul producerii anumitor socuri, dupa un anumit interval de timp, numarul bancilor care ar rezista pe piata nu ar depasi estimarile lui Gelin.
Dar, cititi intregul studiu.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP