Dan Popa: De ce nu capitulează dolarul - Bloguri economice

sâmbătă, 29 august 2009

Dan Popa: De ce nu capitulează dolarul

Foarte multi europeni mizeaza pe o cadere abrupta a dolarului in perioada urmatoare. Argumente ar fi destule: dobanzile vor ramane jos inca o buna bucata de acum incolo in State iar investitorii vor fi descurajati de starea economiei (deficit public de 10 % din PIB in acest an si 11 % in 2010). Aparatorii deprecierii USD mai aduc in discutie cresterea modesta a economiei si riscul unei uriase creatii monetare- sa nu uitam ca intr`un singur an baza monetara (lichiditatea creata de FED) a progresat cu 120 %, zic ei, ceea ce e de`a dreptul gigantesc.

Toate acestea ne`ar conduce la concluzia ca dolarul va ingenunchia in fata monedei euro, “plomband” diferenta de competitivitate dintre cele doua regiuni.
Lucrurile chiar asa s`ar petrece daca ne`am baza analiza doar pe ceea ce se intampla in SUA. Numai ca dolarul nu este doar moneda Statelor Unite. Foarte multe tari isi au economiile ancorate puternic de dolar. Orientul Mijlociu, Hong Kong sau mai nou, China contureaza o zona a dolarului infinit mai mare decat teritoriul SUA. Iar dezechilibrele interne din aceste zone adiacente nu au efecte asupra cursului USD. S`a si vazut acest lucru mai ales in ultimii ani. Cand China vrea sa`si stabilizeze cursul nonedei proprii (si asta se intampla de cate ori are un excedent comercial cu SUA care nu e compensat de un flux financiar dinspre chinezi spre americani), banca centrala cumpara active in dolari. Adica acumuleaza rezerve de schimb in moneda americana. Numai in trimestrul al doilea 2009, aceste acumulari au fost de 177 miliarde de dolari, potrivit datelor pe care le am.
Toata lumea castiga, ceea ce ma face sa cred ca aceasta stare de lucru ar putea dura. China, ca si celelalte economii emergente din zona, evita astfel franarea productiei (datorate pierderii de competitivitate suferite in perioadele de apreciere a monedelor proprii in fata dolarului); tarile din Orientul Mijlociu (producatorii de petrol) isi mentin astfel valoarea veniturilor din petrol, iar de cealalta parte, SUA isi poate finanta linistita la dobanzi “calme” deficitele public si comercial.
Sigur ca dintr`un anume punct de vedere, ceea ce se intampla este inetic. SUA profita de de rolul dominant al propriei monede pe diferitele piete mondiale. Dar din punctul de vedere al Europei, este evitata o catastrofa economica. Ganditi`va unde s`ar ajunge daca raportul euro/dolar ar ajunge de la nivelul de azi (circa 1.40) la un 1,80 de pilda.
Am scris acest post, incitat de cativa cititori care m`au intrebat cum e posibil ca intr`o economie ciuruita, moneda sa se tina atat de bine. Uite, de asta cred ca e posibil!

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP