Dan Popa: De duminică - Bloguri economice

duminică, 2 august 2009

Dan Popa: De duminică

Daca nu e insotita de o depreciere a leului si o crestere a exporturilor nete, un nivel mai ridicat al economisirii plus scaderea consumului privat ne duce direct in depresie. Un leu slab insotit de scaderea consumului poate insa ajuta pe segmentul pietei muncii, daca consumatorii se orienteaza catre produse locale, nu din importuri.

Pentru a opri scaderea abrupta a economiei, e nevoie de investitii masive din partea statului, in domenii prioritare – infrastructura.
Asta ar zice teoria.

Numai ca suntem in Romania, unde daca zici investitii in infrastructura, zici anumite firme care iau banii si nu`si fac treaba. Zici banii aruncati pe fereastra, ca sa fiu explicit.

Prin ianuarie, se anunta cu mare pompa constituirea unui grup de experti pe langa Guvern, care sa puna la punct o strategie de iesire din criza. Nu am mai auzit nimic de grupul in cauza. Guvernul Boc imi pare sincer incapabil sa gandeasca strategic. Se duc batalii pe termen scurt (sa micsoram salariul nesimtit al nu stiu carui director, sa stingem pompieristic problemele sindicale pentru o zi sau doua) fara sa vina cu o viziune coerenta asupra a ceea ce e de facut. Ba chiar dimpotriva. In loc sa comunice deschis cum stau treburile, se arunca periodic praf in ochi, cum ca totul e sub control. Nu mai conteaza acum ca Guvernul s`a nascut din promisiuni mincinoase (vezi campania electorala trecuta), important e sa isi faca treaba. Cand s`a format, ii dadeam 9 luni de existenta. Vad ca nu m`am inselat prea tare. De la optimismul desantat din primavara, al carui ison era tinut si de unii gazetari in mod cel putin schizofrenic, s`a ajuns intr`un pesimism care blocheaza orice initiativa. In MF, desi exista oameni foarte capabili, sunt tinuti in randul doi-trei. In BNR, la fel. In unele banci, unii PR`isti sefi suna cu tupeu sefii de gazete sa le spuna pe cine sa trimita si pe cine nu la conferintele de presa, in functie de amicitia ori inamicitia legata. Ultimul caz, al unuia dintre cei mai valorosi jurnalisti pe banci ai momentului, i s`a intamplat asta chiar saptamana trecuta. Trec peste faptul ca anumite conferinte nici nu sunt anuntate public, ca nu asta e rolul acestui post.

Intrebarea e simpla. De ce sa tinem ca rezerve oameni mai buni decat titularii, mai ales atunci cand aceiasi titulari iau bataie meci dupa meci? De ce nu se discuta transparent despre scenariile posibile? Daca o banca iti mareste din mers ratele doar pentru ca ea are o problema de finantare, te duci la protectia consumatorului. Daca un stat iti mareste taxele doar pentru ca e condus de incapabili, la cine te duci?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP