Dan Popa: Deficitul fiscal şi inflaţia. O relaţie cauzală. - Bloguri economice

joi, 20 august 2009

Dan Popa: Deficitul fiscal şi inflaţia. O relaţie cauzală.

Teoria macroeconomica postuleaza ca deficitele fiscale persistente sunt inflationiste, chiar daca practica a avut un succes limitat în demonstrarea acestei relatii. Asta pana nu demult, cand Journal of Monetary Economics analizeaza aceasta problema studiind 107 economii pe o perioada de 40 de ani. Rezultatul studiului (cuprins in 3607 observatii) arata clar ca exista o puternica legatura pozitiva între deficite si inflatie în cazul tarilor cu rata înalta a inflatiei si al grupului tarilor în curs de dezvoltare, dar infirma legatura dintre deficite si inflatie în cazul tarilor cu economii avansate si rata scazuta a inflatiei.

O teorie bine înradacinata în macroeconomie afirma ca guvernele care înregistreaza deficite persistente vor trebui mai devreme sau mai târziu sa finanteze aceste deficite prin crearea de masa monetara (seignorage), producând astfel inflatie.
„Punctul de vedere fiscal” al inflatiei a fost deosebit de important în literatura privind economiile emergente, unde se sustine ca o colectare mai putin eficienta a impozitelor si taxelor, instabilitatea politica si un acces limitat la credite externe tind sa scada costul relativ al crearii de masa monetara si sa mareasca dependenta de taxa pe inflatie (inflation tax).
Concluziile ar fi urmatoarele:
*utilizând un grup de 94 de economii în curs de dezvoltare si dezvoltate , s`a demonstrat ca deficitele fiscale sunt principalii factori determinanti ai inflatiei înalte si estimeaza ca o îmbunatatire (deteriorare) a raportului dintre bilantul fiscal si PIB duce, în general, la o scadere (crestere) a inflatiei, în conditiile în care ceilalti parametri ramân constanti.
*schimbarile în soldul bugetului nu au efecte inflationiste în tarile cu inflatie scazuta sau în timpul episoadelor cu inflatie scazuta în tari cu un istoric de inflatie înalta.
*studiul diferentiaza explicit evolutia pe termen scurt de cea pe termen lung. O astfel de diferentiere este esentiala, deoarece deficitele fiscale nu duc neaparat la majorarea masei monetare si a inflatiei pe termen scurt, având în vedere ca guvernele pot finanta, temporar, deficitele prin împrumuturi.
*Deficitele fiscale au efect inflationist în majoritatea tarilor. Aceasta relatie este deosebit de puternica în economiile în curs de dezvoltare si în cele cu rate medii ale inflatiei situate în partea superioara a distributiilor pe tari. De asemenea, s-a constatat ca deficitele fiscale au un impact important pe termen lung asupra inflatiei în tarile cu inflatie „moderata”. Deficitele fiscale par sa aiba un efect pozitiv marcant asupra inflatiei pe termen lung în tarile dezvoltate cu un istoric lung al unor rate ale inflatiei cu o singura cifra.
Nu e si cazul Romaniei, din pacate.

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP