Dan Popa: Intervenţiile pe curs ale BNR - Bloguri economice

marți, 4 august 2009

Dan Popa: Intervenţiile pe curs ale BNR

BNR, ca mai toate bancile centrale, intervin pe piaţa valutară din diferite motive. Cel mai des utilizate sunt stabilizarea cursului de schimb, calmarea pieţelor, acumularea de rezerve şi furnizarea de valută pieţei, atunci când sectorul public este principalul aducător de valută, iar banca centrală este agentul valutar.
Riscurile sunt insa mari, din cauza ca respectivele intervenţii pun in pericol credibilitatea şi rezervele valutare Băncii Centrale. mai ales ca au existat situatii in care bancile centrale si`au calculat gresit pasii si si`au epuizat rezervele, cum s`a intamplat in Mexic în 1994 sau Thailanda în 1997.

FMI, care a facut ceva studii si sondaje pe tema asta, a ajuns la concluzia ca băncile centrale din multe economii emergente, cum este si cea a Romaniei, intervin frecvent pe piaţa valutară cu sume mari în raport cu volumul total al tranzacţiilor desfăşurate pe piaţă. Pe urma, pentru a amplifica eficienţa în stabilizarea cursului de schimb, băncile centrale încearcă să sprijine intervenţiile prin măsuri de politică monetară.

Ca element mai de culoare, adaug aici faptul ca spre deosebire de Romania, in unele tari publica zilnic date privind interventiile din piata (vezi Mexic sau Turcia).

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP