Dan Popa: Întrebare - Bloguri economice

joi, 13 august 2009

Dan Popa: Întrebare

“Conform primelor estimări privind evoluţia Produsului intern brut în trimestrul II 2009, acesta s-a redus, comparativ cu trimestrul I 2009, cu 1,2% (date ajustate sezonier). Faţă de perioada corespunzătoare din anul 2008, potrivit primelor estimări, Produsul intern brut (serie brută) a înregistrat o scădere cu 8,8% în trimestrul II 2009 şi cu 7,6% în semestrul I 2009 », se arata intr`un comunicat al INS.

Avem un Institut de Prognoze Economice. Avem Comisia Nationala de Prognoza. Mai avem Directia Modelare si Prognoza din Banca Nationala. Plus departamentul macro din Ministerul Finantelor. Niciuna nu a intuit scaderea care a urmat. Mai mult, prin aprilie, unii au iesit public sa afirme ca gata cu scaderea economiei in Romania, ca din trimestrul al doilea vom avea crestere. Ma refer aici la Guvernator. Pogea a iesit si el la rampa sa spuna ca simte (era in aprilie) ca economia isi revine.

Cum naibii se face ca niste straini (FMI, ING samd) au calculat cu mult mai multa rigoare faptul ca vom cadea mai rau in trimetrul al doilea, decat in primul?

De ce, auzind acestea, oficialii romani initial au negat? Tin minte ca, atunci cand FMI a spus ca vom cadea cu 8 % (caderea e iata, de 8,8 %), oficialii BNR au declarat ca, citez, “cifra de la FMI e greu sa fie credibila”.

Asadar, cine face prognozele macro in Romania?

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP