Dan Popa: O mărturisire de la un bancher cu 16 ani de experienţă (II) - Bloguri economice

vineri, 21 august 2009

Dan Popa: O mărturisire de la un bancher cu 16 ani de experienţă (II)

Dupa ce unii s`au indoit de prima scrisoare a unui vechi bancher din sistem, iata ca un alt om care lucreaza de 16 ani in sistem, imi scrie.
”Sunt alt bancher cu 11 ani de munca in sistem. In prezent cu functie de conducere in HQ, mai exact in risc corporate. Deci nu ma duc sa vad, vine informatia la mine. Cei care cred ca nu vedem se inseala. Oamenii cu experienta se “bunghesc” si oricum sunt dificil de mintit (in principal nu ca am fi noi mai isteti, pur si simplu eu vad 10 cazuri zilnic, in timp ce un om din front vede asta intr-un an).
Una peste alta: nu exista decat varianta ca sistemul bancar, sanatos sau nu, supravietuieste si sprijina reluarea cresterii economice. Si, in concluzie, va supravietui.
Ascunderea gunoiului sub pres este evidenta si doar un efect al pariului pe restart. Cand cresterea se reia ne permitem si provizioane / executari etc., daca exista profit. Intre timp, trebuie supravietuit si marcarea pierderilor ar insemna aport de capital care e cam scump azi. In concluzie, momentan, mark to imagination…. Daca problemele vor deveni aproape imposibil de gestionat, asta nu inseamna decat ca vom avea un write-off. Ideea e sa ni-l permitem atunci cand apare…
Focus pe KPI.. nu cred ca e rau. Oricum trebuie un focus prestabilit, daca nu exista va lipsi directia. Si, in fond, daca nu faci tu tinta, vine altul. Oare e mai bun? Ca manager, chiar ma gandesc la echipa si daca o capitulare personala e mai buna pentru oamenii pe care i-am format. Inca cred ca eu sunt un rau mai mic pentru ei.
Referitor la plopistii nou-veniti in sistem: am intervievat personal numerosi candidati. Luai ce puteai. Era evident ca sunt prost pregatiti si mizai pe inteligenta si pe bunele lor intentii. In conditii de crestere era simplu, o piata a muncii dictata de candidati. Momentan s-a intors roata si pot alege. Partea proasta e ca un profesionist se formeaza in ani si numai prin experienta.
Educatia e, intradevar, slaba. Recent am ales cativa juniori care au studiat la ASE cu aceeasi profesori ca si mine. Nu o sa uit niciodata faptul ca ne dictau din manuale traduse (prost) din limba franceza de alti studenti. Mi s-a confirmat ca asta fac si acum. E tragic, suntem aproape de tarile africane, dar totusi eu inca sper ca daca vrei si lupti se poate.
Ca tara, nu ne revenim decat in Q3 2010. Stiu ca predictiile sunt riscante, dar zilnic asum riscuri. Pana atunci va fi mai rau, cel mai rau vom simti in Q4 a.c. Unii clienti incep deja sa respire, dar ce vad azi e doar supravietuire. Mai dureaza pana la reluarea cresterii. Ce e mai rau nu a trecut, efectul de domino ne va crea inca probleme urmatoarele cateva luni. Succesuri!”

Citeşte restul postării şi comentează pe blogul lui Dan Popa

  © Blogger template 'Minimalist B' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP